Svet
19.01.2023. 20:05
Beta

NATO

"Rusija ide na isrcrpljujući rat, moramo biti pripravni na duge staze"

1
Izvor: Beta / Rusian Defense Ministry Press Service

Rusija se priprema za dug rat, pa NATO mora biti pripravan "na duge staze" i mora podržavati Ukrajinu dokle god to bude potrebno, rekao je zamenik generalog sekretara Severnoatlantske alijanse Mirča Džoana.

Obraćajući se u Briselu skupu vojnih zapovedenika evropskih zemalja, Džoana je rekao da NATO zemlje moraju ulagati više u odbranu, pojačati vojnoindustrijsku proizvodnju i upregnuti novu tehnologiju u pripremi za buduće ratove.

Dok se ruski rat u Ukrajini približava prvoj godišnjici, očekuje se da će šefovi članica NATO razmatrati kako saveznici mogu da unaprede isporuke oružja, obuku i podršku Ukrajini narednih meseci, i kako zemlje članice da unaprede sopstvenu odbranu.

"Nemamo nazanke da su se ciljevi ruskog predsednika Vladimira Putina promenili", rekao je Džoana, ukazavši na to da je Rusija mobilisala više od 200.000 dodatnih vojnika.

"Stoga, moramo biti pripravni na duge staze, a 2023. godina biće teška godina, i moramo podržavati Ukrajinu dokle god to bude potrebno".

Šef Združenog generalštaba američke vojske, Mark Majli u utorak se na nepoznatoj lokaciji na jugoistoku Poljske, kraj granice sa Ukrajinom, sastao s glavnim zapovednikom ukrajinske vojske, generalom Valerijem Zalužnjim. Očekuje se da će Majli preneti vojnim šefovima NATO zemalja ono što mu je Zalužnji rekao.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
29.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve