NATO ZABRINUT: Ruske podmornice krstare Sredozemnim morem i Atlantikom na udaru su obale članica Alijanse

NATO ZABRINUT: Ruske podmornice krstare Sredozemnim morem i Atlantikom na udaru su obale članica Alijanse

Foto: Printscreen Youtube


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je da postoje povećane aktivnosti ruskih podmornica u Sredozemnom moru i Atlantskom okeanu, najveće od Hladnog rata, preneo je danas američki sajt Politiko.

“Rusija je mnogo uložila u svoje pomorske aktivnosti, posebno u podornice. Aktivnosti ruskih podmornica su na najvišem nivou od Hladnog rata”, rekao je Stoltenberg za nedeljno izdanje nemačkog lista Frankfurter algemajne zontagscajtung i još dva medjunarodna lista.
Stoltenberg je rekao da je Rusija od 2014. nabavila još 13 podmornica i da su one aktivne duž celog Atlantika kao i u blizini obala zemalja članica Alijanse.

“To predstavlja pretnju transatlantskom vojnom savezu, što bi moglo da ugrozi veze evropskih i severnoameričkih saveznika”, rekao je generalni sekretar NATO.

“Mi smo transatlantski savez i zbog toga treba da budemo u mogućnosti da prevozimo vojnike i opremu preko Atlantika. Za to su nam potrebni bezbedni i otvoreni putevi na moru”, dodao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, NATO planira da otvori novo komandno mesto na Atlantiku i o tome će biti više reči naredne godine.
“NATO je smanjio kapacitete na moru posle završetka Hladnog rata, posebno u borbi protiv podmornica”, rekao je Stoltenberg.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar