Svet
05.10.2020. 17:13
R. E.

NATO zatražio momentalni prekid ratnih dejstava u Nagorno - Karbahu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je danas od Jermenije i Azerbejdžana da momentalno obustave oružane sukobe.

"Ne postoji vojno rešenja za Nagorno Karabah", ukazao je Stoltenberg i upozorio da svakodnevno raste broj žrtava ovog sukoba, preneo je Rojters.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
David Ghahramanyan/NKR InfoCenter PAN Photo via AP

"Podržavamo svaki napor da se rešenje pronađe na miran način", apelovao je generalni sekretar NATO.

Povodom sukoba Jermenije i Azerbejdžana oglasio se i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu koji je zatražio od NATO pakta da zahteva od Jermenije povlačenje sa teritorije Azerbejdžana, navodi ANSA.

"Međunarodna zajednica, posebno NATO, moraju zahtevati od Jermenije da se povuče sa teritorije Azerbejdžana", istakao je Čavušoglu na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom severnoatlantske alijanse Jensom Stoltenbergom u Ankari.

Povezane vesti - Oružje dugo neće utihnuti

Jermenija, tvrdi Čavušoglu, čini "ratne zločine", uzimajući kao vojne ciljeve i civilna područja.

Turska je, inače, jedan od najvećih podržavalaca Azerbejdžana u konfliktu oko kavkaskog Nagorno-Karabaha.

"Za Nagorno Karabah nadležna Minsk grupa OEBS"

EU smatra da je Minsk grupa OEBS, kojom predsedavaju SAD, Rusija i Francuska, osnovna platforma za rešavanje konflikata u zoni Nagorno Karabah, kaže portparol EU Peter Stano.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
David Ghahramanyan/NKR InfoCenter PAN Photo via AP

Stano naglašava da je visoki predstavnik EU Žosep Borel u redovnom telefonskom kontaktu sa ministrima spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, kao i sa šefovima diplomatija Rusije i Turske.

"Visoki predstavnik je spreman da se angažuje, ali EU na prvom mestu podržava rad OEBS Minsk grupe koja je inetrnacionlno uspostavljena i priznata platoforma za bavljenje pitanjem Nagorno Karabaha", kaže Stano.

Povezane vesti – ERDOGAN: Jermenija da se odmah povuče s azerbejdžanske zemlje

U EU naglašavaju da nema vojnog rešanja za zonu konflikta Nagorno Karabah i pozivaju obe strane da se vrate pregovorima.

Potsećamo, sukob u Nagorno-Karabahu, planinskom području koje je dej ure u sastavu Azerbejdžana ali je naseljeno pretežno jermenskim stanovništvom, otpočeo je u prošlu nedelju, 27. septembra, a dve strane optužuju jedna drugu za eskalaciju situacije.

Nagorno-Karabah već nekoliko decenija funkcioniše kao de fakto nezavisna, međunarodno nepriznata država.

Jermenski dizač tegova i bivši fudbaler poginuli na ratištu

Jermenski šampion u dizanju tegova Tatul Arutjunjan i bivši fudbaler Liparit Daštojan poginuli su na ratištu u Nagorno-Karabahu.

Jermenski savez u dizanju tegova saopštenjem je odao počast Arutjunjanu.

"Federacija izražava duboko saučešće porodici i rodbini Tatula Arutjunjana. Počivaj u miru, junače", navodi se u saopštenju saveza.

Od nekadašnjeg fudbalera Daštojana oprostio se njegov bivši klub Alaškert.

"Liparit Daštojan postao je jedan od heroja koji su dali svoje živote za otadžbinu. Počivaj u miru, vojniče“, naveli su iz Alaškerta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
18°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve