Naučnici: Uzgoj goveda i GMO soje pomogla širenju požara u Amazoniji

Naučnici: Uzgoj goveda i GMO soje pomogla širenju požara u Amazoniji

foto: Shutterstock


Amazoniju nagrizaju dve poljoprivredne delatnosti – uzgoj goveda i genetski modifikovane soje, čime se, smatraju naučnici, može protumačiti dramatično širenje šumskih požara u tom delu Brazila, prenosi portal Seebiz.

“Ekstenzivan uzgoj goveda je glavni uzrok krčenja amazonske prašume. Nešto više od 65 posto amazonske krčevine danas je pod pašnjacima”, rekao je Romulo Batista, istraživac u Grinpisu.

AP Photo/Yorgos Karahalis

AP Photo/Yorgos Karahalis

Brazil je najveći svetski izvoznik govedine. Ta je zemlja u 2018. izvezla rekordnih 1,64 miliona tona tog mesa, pokazuju podaci Brazilskog klastera izvoznika mesa. Glavna tržišta su Kina, zatim Egipat i EU, a između 1997. i 2016. izvoz govedine se udesetostručio. Gotovo 6,5 odsto iskrčene površine koristi se za uzgoj poljoprivrednih kultura.

Povezane vesti – NASA objavila uznemirujuće snimke Amazonije

Brazil koji je i dosad bio najveći svjetski izvoznik soje, ispred SAD, u 2018. je izvezao rekordnih 83,6 miliona tona, ili 22,6 odsto više nego 2017. godine, objavilo je brazilsko ministarstvo gospodarstva.

AP Photo/Yorgos Karahalis

AP Photo/Yorgos Karahalis

Taj se uspeh tumači najprije apetitom Kine, najvećim potrošačem brazilske soje koja je uglavnom GMO. Zbog trgovinskog rata koji Peking i Vašington vode već gotovo godinu dana, Kina se sve više okreće Brazilu u kupovini stočne hrane. Izvoz brazilske soje u Kinu lane je povećan gotovo 30 odsto.

AP Photo/Yorgos Karahalis

AP Photo/Yorgos Karahalis

Ogromni delovi kišne šume Amazonije gore, a prema najnovijim podacima koje je objavio BBC, zabeleženo je više od 2.500 požara u Amazoniji. Vatrena stihija je toliko intenzivna da se oblaci dima mogu videti iz svemira, a ta kišna šuma jedan je od najvrednijih resursa koji svet ima za borbu protiv klimatskih promena.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar