NAUČNICI ZABRINUTI: Imunitet krda – Hoće li strategija Velike Britanije uspeti?

NAUČNICI ZABRINUTI: Imunitet krda – Hoće li strategija Velike Britanije uspeti?

EPA-EFE/Richard Pohle / POOL


Vlada Velike Britanije odustala je od sprečavanja širenja zaraze, uzdajući se u inovativan pristup koji neki stručnjaci smatraju opasnim.

Imunitet krda je fraza koja se inače koristi kada je veliki broj dece vakcinisan protiv bolesti kao što su boginje, na taj način smanjivši rizik da ih druga deca dobiju. Kao taktika u borbi protiv epidemije za koju ne postoji vakcina, ovo je novina – a neki kažu da je opasna, piše Guardian, a prenosi Buka.

Zasniva se na pretpostavci da će ljudi dobiti bolest – u ovom slučaju Covid-19 – i postati imuni na nju. Generalno se misli da će oni koji se oporave biti imuni, barem za sada, tako da je neće dobiti dva puta.

Shutterstock

Shutterstock

Ali dopuštanje da stanovništvo na ovaj način gradi imunitet – a ne širokom primenom testiranja, praćenja kontakata svih zaraženih i izolovanja, kao što su mnoge države u Aziji i Evropi izabrale da rade – moglo bi povećati rizik za najugroženije: starije ljude sa hroničnim zdravstvenim problemima.

Da bi se postigao imunitet krda, oko 60 odsto stanovništva bi se moralo razboleti i postati imuni, tvrdi Sir Patrick Vallance, glavni vladin savetnik za nauku. A moglo bi biti potrebno čak 70 odsto ili više. Čak su i naučnici koji razumeju strategiju zabrinuti.

“Brinem se da pravljenje planova sa pretpostavkom da će tako veliki deo stanovništva biti inficiran (i nadati se da će se izlečiti i postati imuni) možda nije najbolje što možemo da uradimo ,” rekao je Martin Hiberd, profesor novih zaraznih bolesti sa londonskog fakulteta London School of Hygiene & Tropical Medicine.

AP Photo/Paul Sancya

AP Photo/Paul Sancya

“Druga strategija bi mogla biti da pokušamo da sprečimo širenje duži period i možda dovoljno dugo da se nađe terapija koja bi omogućila lečenje. Ovo je strategija zemalja kao što je Singapur. Iako je ovakav pristup težak (i možda nije moguć u mnogim zemljama) čini se da je vredan pokupaja; a one zemlje koje mogu treba da pokušaju.”

Povezane vesti – KORONAVIRUS U ŠPANIJI: Zaraženo 13.716, a umrlo 558 ljudi

Ali britanska vlada preferira ovu strategiju. Dr David Halpern, psiholog koji predvodi Tim za bihevioralna istraživanja , rekao je za BBC:

“Doći će trenutak, uz pretpostavku da će epidemija rasti, kao što mislimo da verovatno hoće, kada ćete hteti da se učaurite, da zaštitite one rizične grupe, tako da oni ne pokupe bolest, i do trenutka kada oni izađu iz svoje čaure, imunitet krda će biti postignut kod ostatka stanovništva.”

AP Photo/Vadim Ghirda

AP Photo/Vadim Ghirda

Ali Anthony Costello, pedijatar i bivši direktor Svetske zdravstvene organizacije rekao je da vlada Velike Britanije ne radi u skladu sa drugim zemljama, tražeći rešenje u imunitetu krda. To bi moglo biti u sukobu sa politikom Svetske zdravstvene organizacije, kazao je on u svojim objavama na Twitteru, koja se sastoji iz sprečavanja širenja virusa tako što se identifikuju i prate svi slučajevi. On je citirao generalnog direktora SZO dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, koji kaže:

“Ideja da države odustanu od sprečavanja širenja i odluče se za ublažavanje je pogrešna i opasna.”

Imunitet krda možda neće ni potrajati, istakao je Costelo.

“Da li korona virus izaziva jak imunitet krda ili je on poput gripe gde se nove vrste pojavljuju svake godine, zahtijevajući ponovnu vakcinaciju. Imamo još dosta da naučimo o imunom odgovoru na Co-V.”

Vakcine su, kazao je, mnogo bezbedniji način da to postignemo, piše Guardian.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar