Svet
04.05.2021. 17:03
Tanjug

Test i za nove sojeve

Naučnik iz Srbije razvio test pouzdaniji od PCR

Laboratorija
Izvor: Shutterstock

Istraživači Univerziteta u Kembridžu, u čijem je timu molekularni biolog iz Srbije Filip Bošković, razvili su test koji će brže i pozdanije od PCR da registruje viruse i njihove varijante i unapredi dijagnostikovanje i lečenje kovida-19, ali i drugih respiratornih infekcija.

Projekat je pokrenut u maju prošle godine u Kevendiš laboratorij, a Bošković, doktorand na Kembridžu, rukovodi delom istraživanja koji se odnosi na dijagnostiku SARS-CoV-2, ali i potencijalno drugih virusa, ukoliko je pacijent negativan na virus korona.

Bošković kaže za Tanjug da je tim naučnika, u kojem su i biohemičari, fizičari, biotehnolozi i mašinski inženjeri, razvili test koji je jednostavniji i koji će ''pokriti'' širok dijapazon patogena - virusa i bakterija koji su uzročnici upala disajnih puteva i respiratornog trakta.

Istraživanje je pokrenuto kako bi se prevazišao problem koji se pojavio na početku pandemije kovida-19 kada se, ukazuje Bošković, pokazalo da je nedovoljno PCR testova i da su skupi zbog čega se masovno ne rade u epidemijama sezonskog gripa.

''Veliki problem je kada je test negativan, a morate da otkrijete uzrok bolesti pacijenta i odredila terapija lečenja što znači da bi trebalo uraditi desetine testova'', kaže Bošković kojeg ugovor Univerziteta sa jednom kompanijom o zaštiti patenta obavezuje da za sada ne otkriva detalje projekta.

Naučnik ukazuje na to da statistika pokazuje da svako peto dete u svetu umre od nepoznatog respiratornog uzročnika ističući da taj problem nadilazi aktuelnu pandemiju virusa korona.

''Mnogo pacijenata umre od upale pluća, a ne zna se da li je u pitanju virusna ili bakterijska infekcija. Kada se zna šta je uzrok bolesti, onda je lakše napraviti potencijalni lek koji bi zaustavio virus. Tako da će ovaj test biti koristan i za dijagnostiku i za razvoj novih lekova'', ističe Bošković i dodaje da je test osmišljen da bude adaptibilan i da može da se primenjuje i na nove sojeve virusa korona ili bilo kog drugog virusa, kao i da se na taj način brže i jednostavnije u isto vreme može da se prati više parametara.

''Sadašnji testovi pokazuju samo da li je pacijent pozitivan ili negativan, a možda je imao virus i više nije izvor infekcije, ali je zbog ostataka tzv. genoma virusa rezultat testa pozitivan'', objašnjava Bošković cilj projekta u Kevendiš laboratoriji, jednoj od najušpešnijih na svetu u kojoj je, između ostalog, otkrivena struktura DNK.

On dodaje da se u drugom delu istraživanja naučnici pokušavaju da u genomu virusa pronađu potencijalna mesta gde bi se delovanjem određenih lekova zaustavili ključni procesi za umnožavanje virusa.

''Pokušavamo da ciljano sagledamo strukture koje se zovu gekvadripleksi i koji se formiraju u genomu virusa i da u toj strukturi pronađemo mesta gde potencijalni lek koji može da blokira umnožavanje virusa. Za virusne infekcije vakcinacija je najbolji vid prevencije, ali u slučaju bakterijske infekcije, teško je ciljano napadati virus u odnosu na zdrave ćelije", ističe Bošković i dodaje da je taj deo istraživanja treba da pomogne kliničarima u određivanju terapije za lečenje infekcije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve