NAUČNIK KOJI JE STVORIO “NOVIČOK” TVRDI: Trovanje Skripalja ne liči na ruski rad, moguće je da Britanci stoje iza napada

NAUČNIK KOJI JE STVORIO “NOVIČOK” TVRDI: Trovanje Skripalja ne liči na ruski rad, moguće je da Britanci stoje iza napada

Foto: YouTube screenshot


Ruski naučnik Leonid Rink, objavio je da je on učestvovao u stvaranju nervnog agensa “novčok”, kojim su otrovani bivši špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka, ali dodao da napad ne liči na “moskovski rad” jer oni nisu odmah umrli.

Rink je, za agenciju RIA rekao da bi Britanci mogli da stoje iza napada na Skripalja, prenosi Rojters.

“Teško je poverovati da su Rusi umešani budući da su svi otrovani još živi. Takva neverovatna nesposobnost (ruskih) špijuna jednostavno bi bila smešna i neprihvatljiva”, rekao je on.

Rink je potvrdio da je za vreme Sovjetskog saveza radio u vojnoj ustanovi gde je razvijen nervni agens “novičok”. Upitan da li je on jedan od tvoraca tog agensa rekao da jeste.

“Da, to je bila osnova za moju doktorsku disertaciju”, rekao je Rink.

Skripalj i njegova ćerka Julija, pronađeni su 4. marta u južnoj Engleskoj i još uvek su u kritičnom stanju.

Rink je rekao da bi bilo apsurdno da ruski špijuni koriste “novičok” za pokušaj ubistva Skripalja, s obzirom na očigledno rusko poreklo i naziv tog agensa.

“Postoje mnogo pogodnije supstance”, dodao je on.

Rink je, takođe, kao krajnu besmislicu, odbacio tvrdnje britanskih medija da je Julija Skripalj mogla ne znajući da prenese “novičok” iz Rusije, rekavši da taj nervni agens ne bi mogao da se održi na tolikom putu.

On kaže da je tehnologija proizvodnje “novičoka” koji je nekada bio tajna, sada poznata mnogim zemljama, uključujući Britaniju, SAD i Kinu. Međutim, istakao je, tačna formula koja je razvijena u bivšem Sovjetskom savezu je jedinstvena pa se, na osnovu uzoraka iz Sozberija, može odrediti da nije napravljen u Rusiji.

Rojters podseća da je ruski naučnik Vil Mirzjanov, koji je na Zapadu objavio formulu za proizvodnju “novičoka” i koji sada živi u SAD, izjavio je samo ruska vlada mogla da izvede napad na Skripalja.

Tim povodom, Rink kaže da, pored Mirzjanova, zna još “oko pet naučnika” kojima je ta tehnologija poznata i koji su 1990-ih godina napustili Rusiju.

“Dozvola da oni odu iz zemlje tada je izazvala veliko iznenađenje na našem institutu”, rekao je Rink.

On je za RIA, takođe, napomenuo da Rusija apsolutno nema motiv da ubije Skripalja.

“To je očigledno. Prvo, gospodina Skripalja su ”potpuno obradile” obe strane, odnosno on je Rusiji kompletno predao svoje engleske kontakte, a Britancima – sve što je znao u ŠSR-u. On za Moskvu nije interesantan. Drugo, za Rusiju je ovo takođe apsolutno nepovoljan trenutak. Nekoliko dana pre predsedničkih izbora i nedugo pre Svetskog prvenstva u fudbalu”, istakao je Rink.

2 komentara

Dodajte komentar
  1. 1
    bigboy

    Ustaljena šema nato smradova , merkale , račak , atomsko i hemisko oružje u iraku al mislim da ovog puta neće da im upale te bajate fore

  2. 2
    Orthodox

    Englezima ne traba dozvoliti vise da zajebavaju ostatak sveta. Ucinite nesto gospodo Rusi, Kinezi i ostali.

+ Ostavite komentar