NAVALJNI: “Novičok” je pronađen na mom telu, odeća je važan dokaz

NAVALJNI: “Novičok” je pronađen na mom telu, odeća je važan dokaz


Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni zatražio je danas od ruskih vlasti da predaju odeću u kojoj je bio kada je prošlog meseca pao u komu i optužio Moskvu za uskraćivanje važnog dokaza u njegovom slučaju.

Navaljni je rekao da mu je oduzeta odeća pre nego što je prebačen u Nemačku na lečenje iz Sibira nakon što mu je pozlilo na domaćem letu, preneo je Rojters.

Nemačka je saopštila da su testovi izvršeni u tri zemlje utvrdili da je Navaljni otrovan nervnim agensom “novičok” zbog čega je Zapad zahtevao objašnjenje iz Rusije.

PA-EFE/ALEXEI NAVALNY HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

PA-EFE/ALEXEI NAVALNY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

“Pre nego što su dozvolili da me odvedu u Nemačku, oni su skinuli svu odeću sa mene i poslali me potpuno nagog”, napisao je Navaljni na svom vebsajtu.

“S obzirom da je ”Novičok” pronađen na mom telu i da je veoma verovatna infekcija kontaktom, moja odeća je vrlo važan dokaz”, smatra on.

Rusija je saopštila da joj je potreban veći broj dokaza da bi pokrenula formalnu krivičnu istragu o slučaju Navaljni i zatražila od Nemačke da joj preda medicinske podatke kako bi mogla da ih razmotri.

Ona je umesto itragu, pokrenula predistražne radnje koje traju 30 dana, a koje, prema rečima Navaljnog služe da se sakriju važni dokazi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar