“NE DAMO CRNE KUTIJE”: Povučeno saopštenje o uzroku pada aviona

AP Photo/Ebrahim Noroozi

Ambasada Ukrajine u Iranu zamenila je saopštenje o uzrocima pada aviona u Teheranu u kojem se teroristički ili raketni napad isključuje kao uzrok nesreće.

Ambasada je u novom saopštenju navela da se uzroci incidenta “razjašnjavaju”, kao i da prethodna saopštenja o uzrocima nesreće “nisu zvanična”.

AP Photo/Ebrahim Noroozi

“Informacije o uzrocima avionske nesreće razjašnjava komisija. Svako saopštenje koje se odnosi na uzroke nesreće pre odluke navedene komisije nije zvanično”, kaže se u saopštenju.

U prvobitnoj objavi na sajtu Ambasade, koja je uklonjena, odbačen je teroristički napad kao mogući uzrok pada, uz navođenje da preliminarne informacije sugerišu na neispravnost motora.

Ukrajinski avion, koji se sa 176 putnika i članova posade srušio ubrzo po poletanju sa aerodroma u Teheranu, nije proglasio uzbunu. Avion se srušio samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo raketni napad na dve baze u Iraku u kojima su smeštene američke snage, u znak odmazde zbog ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija.

AP Photo/Ebrahim Noroozi

Portparol iranske službe za saobraćaj Kasem Binijaz izjavio je da se jedan od motora na avionu zapalio. U avionu se nalazilo 167 putnika i devet članova posade, a poleteo je za Kijev, glavni grad Ukrajine.

Dve crne kutije pronađene su na mestu pada aviona, objavila je državna iranska televizija. Međutim, kako je izjavio načelnik iranske organizacije civilnog vazduhoplovstva Ali Abedzadeh, crne kutije neće biti predate proizvođaču aviona.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar