NE MOGU DA SE DOGOVORE: Lideri EU se razilaze oko naslednika na ključnim pozicijama

NE MOGU DA SE DOGOVORE: Lideri EU se razilaze oko naslednika na ključnim pozicijama

foto: AP/Tamino Petelinsek


Lideri Evropske unije nisu u Briselu uspeli da se dogovore oko toga ko će zauzeti najviše pozicije u institucijama Unije i dogovorili su se da se ponovo sastanu 30. juna, izjavio je jedan evropski zvaničnik.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da nijedan od tri vodeća kandidata za predsednika Evropske komisije nije dobio dovoljnu podršku lidera EU, prenosi Rojters.

“Nijedan kandidat nije dobio većinu”, izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

(AP Photo/Francisco Seco)

(AP Photo/Francisco Seco)

Rano za imena

 “Potrebno nam je još vremena za razgovor. Zato ćemo se varatiti na ovu temu krajem juna, sada je još rano da govorimo o imenima”, poručio je Tusk.

Razgovori EU lidera o tome ko će biti na čelu Evropske komisije, Evropskog saveta, ali i ko će biti novi šef diplomatije EU i predsednik Evropske centralne banke počeli su tokom večere u Briselu i nastavili se sve do ranih jutarnji časova u petak.

Pregovaralo se u različitim formatima, a najviše pažnje bilo je fokusirano na razgovore koje su međusobno u više navrata tokom večeri vodili nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron, španski premijer Pedro Sančes i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Treca strana briselski sporazumi (1)

Diplomatski izvori navode da među EU liderima i dalje nema većinske podrške ni za jednog kandidata bilo da dolazi iz grupe konzervativaca (Martin Veber), socijalista ( Frans Timermans) ili liberala ( Margaret Vestager). Centri moći u EU, Berlinu i Parizu, nisu saglasni oko toga ko će naslediti Žan Klod Junkera na čelu Evropske komisije.

Nezamenjivi Junker

Nemačka kancelarka Angela Merkel podržava potpredsednika svoje Hrišćansko-demokratske unije Manfreda Vebera, dok Makron blokira njegov izbor zbog, kako kaže, nedostatka političkog iskustva.

“Moram da primetim da je mene teško zameniti”, našalio se predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izlazeći sa maratonskog sastanka u Briselu.

Evropski savet bi do 2. jula i prvog zasedanja novog saziva Evropskog parlamenta trebalo da donese odluku o tome ko će u narednih pet godina predvoditi EU institucije.

Povezane vestiRama i Zaev upozorili EU

U pitanju su kompleksni pregovori koji bi trebalo da usaglase različite pozicije zemlja članica, Evropskog saveta, Evropskog parlameta, ali i da naprave balans između vodećih političkih grupacija u EU, rodni balans, pri čemu se očekuje da bar na dve od pet vodećih pozicija u EU dođu žene, a tu je i geografska ravnoteža između kandidata zapadnih i istočnih zemlja kao i velikih i malih članica EU.

Iako im se pozicije nisu približile, a vremena je sve manje EU lideri su uvereni da će se dogovor postići.

”To je kao kada formirate vladu, a za to je uvek potrebno vreme”, izjavio je premijer Holandije Mark Rute.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je ocenio da su šanse da se stavovi približe u narednih 10 dana mali i dodao da se do dogovora ”mora doći”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar