Svet
28.09.2021. 12:16
Tanjug

Vulkan

Ne prestaje jaka vulkanska aktivnost na Kanarskim ostrvima

Vulkan
Izvor: EFE / Angel Medina G

Lava iz vulkana koji se aktivirao na španskim Kanarskim ostrvima brže se kreće prema moru i sada se nalazi na oko 800 metara od obale, potvrdili su danas lokalni zvaničnici.

Dok se jedna od dve reke lave usporila na ostrvu La Palma, druga, toplija i fluidnija eruptirana je na gradić Todokue, iz kojeg su evakuisani svi žitelji, saopšteno je iz službe za hitne situacije na Kanarskim ostrvima, prenosi AP.

Zvaničnici danima iščekuju da li će lava stići i do Atlantskog okeana, ali nakon jučerašnjeg smirivanja vulkanske aktivnosti preko noći je ponovo porastao intenzitet vulkanske antivnosti.

Vulkan
Izvor: EFE / Angel Medina G

Kada lava dospe u kontakt sa morskom vodom moguća je eksplozivna reakcija i oslobađanje otrovnih gasova.

Ostrvo La Palma, sa oko 85 hiljada stanovnika dugačko je 35, a široko 20 kilometara, a vulkanska lava je od 19. septembra kada je proradio vulkan uništila je 589 zgrada i 21 kilometar puteva na La Palmi.

Zahvaljujući brzoj evakuaciji nisu zabeleženi smrtni slučajevi niti ozbiljne povrede, ali vulkan je do sada izbacio više od 46 miliona kubnih metara rastopljene stene, navodi se u izveštaju Instituta za vulkanologiju Kanarskih ostrva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
29.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve