“NE RADE NIŠTA”: Tunberg optužila lidere da se ne bore protiv klimatskih promena

“NE RADE NIŠTA”: Tunberg optužila lidere da se ne bore protiv klimatskih promena

EPA-EFE/ZIPI


Tinejdžerka, aktivistkinja za klimu, Greta Tunberg optužila je političke i poslovne lidere da žele sebe da predstave u boljem svetlu, a ne preduzimaju agresivne akcije u borbi protiv klimatskih promena.

“Još uvek verujem da je najveća opasnost ne raditi ništa, prava opasnost je kada političari i direktori predstavljaju kao da se nešto radi, a u stvari se ne radi ništa osim pametnog računovodstva i kreativnog PR-a “, rekla je ona na samitu Ujedinjenih nacija u Madridu, preneo je Rojters.

Thunbergova je rekla da mnoga obećanja o balansiranju emisije gasova sa efektom staklene bašte ne uključuju uticaj brodarstva, vazduhoplovstva i međunarodne trgovine i pozvala na brže delovanje.

“Jedna šačica bogatih zemalja obećala je da će smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte za neke procente do ove ili one godine, ili da očekuje klimatsku neutralnost za toliko godina”, rekla je Tunberg i dodala:

“Nula 2050. godine ne znači ništa ako se visoka emisija nastavi i samo u narednih nekoliko godina”, rekla je Tunbergova.

EPA-EFE/J.J. GUILLEN

EPA-EFE/J.J. GUILLEN

Greta Tunberg je rekla da zemlje uspevaju da nadju vešte načine da izbegnu da se angažuju za prave akcije, spomenuvši da pojedine zemlje odbijaju da pomognu zemljama koje su već pogođene klimatskim katastrofama.

“Kako biste odgovorili na činjenicu da ništa nije učinjeno bez osećanja nekog besa”, rekla je Tunberg.

Povezane vesti – “NEĆU STATI NIKAD”: Tunberg dobila alternativnog Nobela za inspiraciju

Neposredno pre Grete Tunberg, direktorka Grinpis internešenela Dženifer Morgan ljutito je navela da nikad u 25 godina nije videla toliko veliki rascep izmedju konferencije o klimi i spoljnog sveta.

“Rešenja su pred našim očima. Ali gde su ljudi koji se za njih zalažu. Gde su lideri, gde su odrasli u sali”, rekla je Morgan i dodala da se prolazi kroz “mračne dane” politike o klimi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar