Svet
05.01.2018. 14:58
R.E./Express.hr

NEDOSTAJE IM KVADRATA I PROSTORA: Kneževina Monako se širi u more, do 2025. postojaće prvo naselje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kneževina Monako, koja spada u drugu najmanju državu na svetu, ali jedno od najbogatijih, sa svojih  38.000 stanovnika 'ugnezdila' se na površini od 2.02 kilometra kvadratna, s jedne strane ograđenih morem a s druge klisurama. Kada se tome doda oko 40.000 ljudi koji svaki dan dolaze na posao u Monako iz Italije i Francuske jasno je da grad-država ima problema sa dodatnim prostorom.

Upravo to je i bio razlog zašto se krenulo u 'nasipanje' mora i širenje Monaka u Mediteran. Na umetno stvorenom komadu kopna čija će kontstrukcija koštati 2.3 milijarde dolara moći će konformno da stanuje do hiljadu ljudi. Inače za milion dolara u Monaku može se kupiti 17 metara kvadratnih vile ili stana.

Poređenja radi, za taj isti novac u Njujorku može da se kupi 26, a u Londonu 30 metara kvadratnih stambenog prostora. Trećina stanovnika Monaka su milioneri, a poreski raj  ovemikrodržave znači da priliv bogataša neće stati.

Građana rođenih samo u Monaku je 10.000.

Novi distrikt - Portier Cove - nalaziće se  blizini Monte Karlo kasina, istog onog kasina koji se pojavio u tri filma o Džejms Bondu. Izvršna vlast ove parlamentarne monarhije nadgleda projekt i bira izvođače, dok će privatni investitori dobiti profit (oko 4 milijarde dolara) od prodaje nekretnina. Arhitekt Denis Valode iz pariskog arhitektonskog biroa Valode & Pistre najavio je kako je reč o kološkom distriktu gde je posebna pažnja posvećena tome da se ne naruši životinjski i biljni svet mora.

- Poluostrvo će imati ovalni oblik kako ne bismo presekli morske struje koje nose kiseonik. Izrazito smo ambiciozni kada je u pitanju stabilnost eko sistema i održivost projekta. Ispod površine vode planiramo čak i na betonskim nosačima napraviti staništa za mnoštvo vrsta, a pre početka radova smo desetine hiljada biljaka presadili. Poluostrvo će biti prekriven mediteranskim biljem, a svaka će vila imati i solarne panele - najavljuje Valode i kaže kako će ih tokom rada nadgledati samostalna naučna komisija. Radovi su sada u fazi ispiranja mulja kako bi se ogolilo kameno dno, a bazen će se napuniti kamenjem, betonom i na kraju peskom sa severa Sicilije. Platforma i infrastruktura trebali bi biti gotovi do 2020., a za javnost bi nova četvrt trebala da bude otvorena do 2025.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
28.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve