Svet
24.04.2020. 19:04
N. Ginić

Neka se spremi Afrika

social-network-post-1920x10805-2.jpg

Kada se isključe neutemeljene rasne pretpostavke, a vreme ih je demantovalo, da su Afrikanci otporniji na virus, i odbaci teorija da letnje toplo vreme može da zaustavi širenje zaraze, prosečna osoba negde u svetu s pravom može da se zapita koliko li je samo teško afričkim narodima da se izbore sa Covid-19 kada ni razvijenom Zapadu nije lako.

Pre nešto više od mesec dana svet se čudio podacima da je širom Afrike zabeleženo oko 640 slučajeva zaraženih koronavirusom. Uprkos prvim optimističnim izgledima, predsednik Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, poreklom iz Eritreje, istakao je da Afrika mora da se probudi i pripremi za najgore. Zdravstveni stručnjaci upozorili su da bi javni zdravstveni sistemi u Africi mogli brzo
da budu preplavljeni ako se virus obruši, posebno u prenaseljenim urbanim sredinama.

Sa mobilnim klinikama širom zemlje, 28.000 angažovanih medicinskih radnika i masovnim testiranjem, Južnoafrička Republika efikasno se bori protiv koronavirusa. Predsednik ove države i lider Afričke unije Siril Ramafosa pokušava da međusobnom saradnjom odgovori na krizu. Može li Afrika da se ujedini u borbi protiv zaraze i tako politički i ekonomski ojača i za period posle pandemije, čitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas na kioscima.

01

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
17.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve