NEKAD I SAD: Kako se Moskva mešala u američke izbore

NEKAD I SAD: Kako se Moskva mešala u američke izbore

foto: Shutterstock


Moskva se mešala u američke predsedničke izbore! Ali davne 1952. godine.

Na to podseća dr Samir Husni, osnivač i direktor Inovativnog centra za magazine Univerziteta Misisipi, i jedan od najpriznatijih američkih autoriteta u oblasti magazina. On je, naime, nedavno na svom blogu MrMagazine, preneo tekst koji je oktobra 1952. objavio američki magazin Fokus.

“Istražujući magazine iz ’50 – ih godina, naišao sam na članak iz oktobarskog broja Fokusa, pod naslovom “Ruski pogled na američke izbore”. Sličnosti između tadašnjeg i sadašnjeg vremena pogodile su me više nego svi tekstovi iz ’50-ih godina koje sam pročitao do sad. Istina je da su medijske platforme danas drugačije, ali poruka je i dalje ista. A za one koji veruju da se u međuvremenu nešto promenilo, neka pročtaju tekst i kažu mi šta o svemu misle”, navodi Husni.

Posle toga, prenosi ceo tekst iz Fokusa.

“Četvrtog novembra 1952. Dvajt D. Ajzenhauer (’nemilosrdni, bezosećajni militarista sa Kolumbija univerziteta’) i Adlai Stivenson (’kandidat velikog biznisa koji se krije iza pobožnih izjava’) boriće se za mesto predsednika Sjedinjenih Država. Ali, praktično se niko neće mučiti da izađe na birališta, ’jer većina glasača, odavo razočaranih u američku demokratiju, odbijaju da glasaju. A ona stvarno inteligentna većina ljudi više voli da se drži podalje’.

Focus

Tako pišu Pravda i Izvestija o našim izbornim navikama. I mada će se Amerikanci možda nasmejati od srca, prosečan ruski građanin, držeći svoje novine dok se moskovskim metroom vraća kući s posla, zna da je ovo “istina” o dekadentnoj, kaptalistiškoj Americi.

Ako ste uopšte zbunjeni kako je general Ajzenhauer uspeo da osvoji nominaciju republikanaca, Ruska novinska agencija TASS donosi vam ekskluzivnu priču: “Konvencija je predstavljala bitku između finansijskih interesa istoka, na čelu sa duPontom, Morganovima i Rokfelerom koji podržavaju generala Ajzenhauera, i industrijskih i finansijskih giganata sa srednjeg zapada koji su podržali senatora Tafta. (Rusi idu čak i korak dalje, pominjući u izveštaju i Endrjua Melouna, inače mrtvog od 1937. godine, kao vodeću ličnost koja podržava Tafta).

“Jedan od najžešćih Ajzenhauerovih pobornika bio je i Henri Ford II koji je, u ime svog kandidata, upravljao kampanjom i to sa palube jahte ukotvljene u Mičigen Bulevaru. (Ford je, bez sumnje, zaista bio prvi plutajući delegat u američkoj istoriji.)

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Demokrate su, međutim, dobile potpuni tretman, sa ne-kandidatom Trumanom koji je trebalo da ponese sav teret. Zadovoljni time što Truman nije imao nameru da se ponovo kandiduje, u ruskoj Literarnoj gazeti su komentarisali:

“Kao što je dobro poznato, Truman nikada nije bio poznat po originalnim idejama. On je samo kopirao tuđe ideje. Od Hitlera je pozajmio deliričnu ideju o uspostavljanju fašističke imperije. Od japnskog cara kupio je patent da koristi buve zaražene crnom kugom u Koreji.”

A kada je reč o aktuelnom kandidatu Stivensonu, komunisti nisu preterano entuuijastični, s obzirom da još od maja znaju da ’Ajzenhauer uopšte nije republikanac. On je Trojanski konj, kojeg su demokrate vešto prokrijumčarile u suprotni tabor.’ (Liberasion, prokomunističke pariske novine)

Ruska štamapa posvetila je pažnju i portretima kandidat pre konvencija: Taft: “Tvrdokorni pratilac Dulsa i kompanije’. Kefaver: ’On uvek pokušava da se predstavi kao personifikacija poštenja, ali nije pokazao nikakvu revnost da iskoreni kriminal u Americi.’ Predizborna propaganda fokusirala se na Ajka (Ajzenhaurea), kao na „duhovnog oca šestonogog evropskog čudovišta, NATO armije’ i ’neznalicu koji za poslednjih devet godina nije pročitao nijednu knjigu.’

Četvrtog maja ove godine, Pravda nam je rekla za koga bi trebalo da glasamo, ako ne želimo da nas terorišu kapitalističke siledžije: za Progresivnu partiju i njenog kandidata Vinsenta Haliana.

Ali, terorisani i ugnjetavani, uhvaćeni između Scile (’militanta’ Ajka) i Haribde (’sluge’ Adlaija), skoro 50 miliona nezadovoljnih Amerikanaca će izaći na glasanje. I šta god da se dogodi, ruska baražna vatra pisane i crtane propagande će se nastaviti jer, bez obziira da li smo demokrate ili republikaci, mnogo smo dekadentni. Za utehu: mi smo slobodni i na našim izborima imate više od jedne osobe koju možete da birate.“

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar