NEKADA GA JE NAZIVAO DIKTATOROM: Junker: Orban je bio moj heroj

NEKADA GA JE NAZIVAO DIKTATOROM: Junker: Orban je bio moj heroj

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ


Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker govorio je u novom intervjuu pomirljivim tonom o mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji je jedan od najoštrijih kritičara Brisela među liderima EU.

Orbanova populistička stranka Fides privremeno je suspendovana iz Evropske narodne stranke, čija je orijentacija desni centar i koja okuplja partije na nivou EU. Vlada Mađarske suočena je sa procesom sankcionisanja zbog narušavanja vladavine prava.

Junker je u intervjuu nedeljniku “Hungarian HVG” izrazio “najveće poštovanje za Orbana”, ukazujući na događaje iz prošlosti.

“Divim mu se zbog njegove hrabrosti kada je zatražio da se sovjetske trupe povuku. On je bio moj heroj i nikada neću zaboraviti ključnu ulogu koju je imao u uspešnoj tranziciji u demokratiju”, rekao je Junker.

Junker je, što je ostalo upamćeno, 2015. godine nazvao Orbana “diktatorom” u šaljivim komentarima za koje je mislio da neće biti emitovani. Njihov odnos napet je godinama, a Budimpešta je skrenula udesno i zauzela tvrd stav protiv migracija.

Junker je rekao u intervjuu da ne veruje da je Orban diktator, ali je odbio da kaže da li misli da je demokrata. On je izrazio optimizam da će EU izdržati nedavni rast populističkih partija u ovom bloku, prenela je agencija DPA.

Junker je rekao da vlade ponekad “narušavaju zajedničke vrednosti kada je reč o određenim pitanjima”.

“Ali siguran sam da će to biti rešeno. Zato što je vladavina prava osnova evropske konstrukcije”, rekao je Junker.

On je pohvalio i zemlje višegradske četvorke – Češku, Mađarsku, Poljsku i Slovačku – zbog njihovog “zadivljujućeg razvoja” i “hrabrih reformi” od kada su se pridružile evropskom bloku 2004. godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar