Svet
29.10.2019. 19:37
Tanjug

I ŠTA SADA? Zaev: Posle odluke EU, Prespanski sporazum je pod rizikom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da odlaganje početka pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom dovodi u rizik Prespanski sporazum.

"Tačnije, to znači da će delovi o unutrašnjoj upotrebi novog imena Severna Makedonija biti blokirani i neće moći da budu sprovedeni”, naveo je Zaev u intervjuu za Juronjuz na grčkom jeziku, a prenosi Plusinfo.

Zaev objašnjava da su određeni članovi sporazuma koje su Makedonija i Grčka potpisali 17. juna 2018, tesno povezani sa napretkom Makedonije ka učlanjenju u EU.

"Neki članovi će biti zamrznuti, jer ne mogu da se sprovode. Pokušaćemo da ih sprovedemo, ali obe stvari su povezane", rekao je Zaev, dodavši da je reč o članovima koji se odnose na unutrašnju upotrebu novog imena.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Povezane vesti - ZAEV: Datum za pregovore sa Evropskom unijom ili je moja vlada “mrtva”

Ipak, on u intervjuu naglašava da za njegovu zemlju ne postoji druga alternativa i da će se bez EU "izgubiti u tamnici".

"Nema druge ponude koja bi mogla biti alternativa. Ono što neki nude nam ne daje demokratiju, vladavinu prava i slobode. Ako se svetlost zvezdica na zastavi EU ugasi, mi ćemo biti u tamnici. I možemo da se izgubimo u toj tamnici. Ako se radikalizaciji i vraćanju nacionalizma pruža pogotno tle, oni će naneti ogromnu štetu celom Balkanu. A kada Balkan ima problem, onda i Evropa ima problem", zaključio je Zaev.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
4°C
31.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve