“NEMA POVLASTICA”: Tramp ukinuo poseban status za Hongkong

“NEMA POVLASTICA”: Tramp ukinuo poseban status za Hongkong

EPA-EFE/Doug Mills / POOL


Američki predsednik Donald Tramp potpisao je izvršnu uredbu kojom se ukida preferencijalni ekonomski tretman za Hongkong nakon što je Kina uvela u toj oblasti nov zakon o bezbednosti.

“Hongkong će sada biti tretiran isto kao kontinentalna Kina”, rekao je Tramp.

To znači da će kompanije sa sedištem u Hongkongu sada morati da preispitaju šta će ova odluka značiti za njihovo poslovanje.

  EPA-EFE/Doug Mills / POOL

EPA-EFE/Doug Mills / POOL

“Nema posebnih povlastica, nema posebnog ekonomskog tretmana i izvoza posebnih tehnologija”, rekao je predsednik SAD koji je još u maju prvi put najavio takav potez, prenosi BBC.

Tramp je takođe potpisao zakon o uvođenju sankcija kineskim zvaničnicima koji, tvrdi, krše prava u Hongkongu, a Kina je najavila odgovor.

Povezane vesti – Merkel: Posle ove krize karte će biti iznova promešane

Sa druge strane, Zakon o autonomiji Hong Konga koji je Kongres početkom ove nedelje jednoglasno usvojio, a on danas potpisao, daje američkoj administraciji snažne nove alate za pozivanje na odgovornost onih koji krše ljudska prava.

AP Photo/Alex Brandon

AP Photo/Alex Brandon

Kinesko ministarstvo spoljnh poslova je u saopštenju osudilo najnovije poteze SAD-a, pozivajući Vašington da prestane da se meša u unutrašnje stvari Kine.

“Kina će preduzeti potrebne mere kako bi zaštitila svoje legitimne interese”, navodi se u saopštenju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar