NEMAČKA DOBIJA NOVU VLADU POSLE MARATONSKIH PREGOVORA: Postignut dogovor Merkel-socijaldemokrate o formiranju koalicije

NEMAČKA DOBIJA NOVU VLADU POSLE MARATONSKIH PREGOVORA: Postignut dogovor Merkel-socijaldemokrate o formiranju koalicije

FOTO: AP Photo/Michael Sohn


Konzervativci nemačke kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrate postigli su jutros posle maratonskih pregovora dogovor o formiranju vladajuće koalicije, prema kojem bi socijaldemokrate dobile i ministarstvo finansija.

Agencija DPA javila je da će socijaldemokrate dobiti ministarstva spoljnih poslova, rada i finansija, ali se ovo poslednje ministarstvo smatra ulovom pošto je prethodnih osam godina ministar bio Volfgang Šojble iz Demohrićanske unije (CDU).

Novi ministar finansija bi trebalo da bude gradonačelnik Hamburga Olaf Šolc.

Poslednje sporne tačke u pregovorima koji su trajali celu noć odnosile su se na raspodelu ministarskih mesta, reformu zdravstva, i ugovora o radu na neodredjeno vreme.

Maratonska runda pregovora kojoj su prisustvovali nemačka kancelarka i šef Socijaldemokratske partije (SPD) Martin Šulc počela je juče pre podne, i to je trebalo da bude poslednji dan pregovora dve strane, započetih početkom januara.

Dogovor treba još da odobri oko 460.000 člana Socijaldemokratske partije, što bi moglo da traje i više nedelja. Mnogi članovi te stranke su skeptični prema novoj koaliciji s konzervativcima, pošto su posle četiri godine “velike koalcije” jesenas doživeli katastrofalan poraz na izborima, navodi Asošiejted pres.

Ako članovi SPD-a bdu protiv nove koalicije, Merkel će se suočiti s izborom – manjinska vlada ili novi izbori.

Merkel je prethodno pokušala da napravi Vladu s dve manje partije, ali su pregovori propali u novembru, posle čega je lider socijaldemokrata odustao od prethodnog stava da se ne ide opet u “veliku koaliciju”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar