NEMAČKA SE SUOČAVA I SA MANJKOM REGRUTA: Nove vojnike traži i u zemljama EU, početnička plata 2.000 evra

NEMAČKA SE SUOČAVA I SA MANJKOM REGRUTA: Nove vojnike traži i u zemljama EU, početnička plata 2.000 evra


Nemačke oružane snage (Bundeswehr) planiraju da zbog manjka kadra počnu da zapošljavaju i strance iz zemalja Evropske unije, izjavio je u četvrtak glavni vojni inspektor.

Trenutno pripadnici nemačkih oružanih snaga mogu biti samo nemački državljani. Početnička plata u Bundeswehru iznosi oko 2000 evra bruto, a oficirska, poput potpukovnikova oko 5000, bez bonusa.

“Zapošljavanje specijalista iz drugih zemalja EU-a jedna je od opcija koje razmatramo“, rekao je general Eberhard Zorn, najviši oficir odgovoran za kadrovska pitanja i regrutaciju.

“U vrijeme manjka stručne radne snage i Bundeswehr mora posezati za novim opcijama i gledati u svim smjerovima“, dodao je Zorn za medije Funke grupe. Pojasnio je da se trenutno najviše traže liječnici i IT specijalisti.

Jedna od mogućnosti je i novačenje građana EU-a koji trenutno žive u Njemačkoj. U toj zemlji je trenutno oko 530.000 državljana neke druge članice Unije u dobi između 18 i 30 godina.

Njemačko ministarstvo obrane već je kontaktiralo neke europske partnere, prije svega na istoku, ali je reakcija dosada “suzdržana“. Bugarska je izrazila zabrinutost zbog mogućeg masovnog odlaska pripadnika svojih oružanih snaga u Njemačku.

Povjerenik Bundestaga za oružane snage Hans-Peter Bartels rekao je da bi novačenje stranaca iz zemalja Unije bilo “potpuno normalna stvar“.

“U Bundeswehru već sada imamo puno vojnika migrantskog porijekla ili onih s dvostrukim državljanstvom“, rekao je Bartels.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Velibor

    Ja sam 1998 godište i zanima me ako bih mogao da se prijavim bez ikakvog vojnog iskustva.Spreman sam i da idem na ratište ako je potrebno.

+ Ostavite komentar