Svet
09.04.2022. 18:12
Tanjug/Sputnjik

Rat u Ukrajini

Nemačka sprema skloništa, sirene... za slučaj rata

Berlin, Nemačka
Izvor: Shutterstock

Nemačka je počela da radi na jačanju svojih javnih skloništa, kao i na izgradnji kriznih zaliha za slučaj rata, saopštila je savezna ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj lista "Velt am zontag“.

"Vlada razmatra unapređenje sistema javnih skloništa i povećaće potrošnju na civilnu zaštitu", izjavila je za nemački list ministarka Fezer i dodala da u Nemačkoj trenutno postoji 599 javnih skloništa.

"Proverićemo da li bismo mogli da unapredimo još takvih sistema. U svakom slučaju, njihova demontaža je zaustavljena“, rekla je Fezerova.

Ona je pojasnila da vlada radi na novim konceptima, unapređivanju podzemnih parkinga, stanica metroa i podruma, kako bi postali potencijalna skloništa, i da je dala saveznim državama 88 miliona evra za postavljanje sirena za uzbunjivanje.

Ministarka je još najavila da će zemlja takođe raditi na izgradnji kriznih zaliha koje uključuju medicinsku opremu, zaštitnu odeću, maske ili lekove.

Nemački kancelar Olaf Šolc obećao je ranije da će povećati sredstva za odbranu i izdvojiti 100 milijardi evra za vojsku. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve