Svet
27.02.2018. 14:01
R.E./Beta

NEMAČKA U BORBI PROTIV ZAGAĐENJA VAZDUHA: Gradovi mogu da zabrane dizel vozila

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nemački sud je danas presudio da gradovi mogu da zabrane vozila s dizel motorima u borbi protiv zagađenja vazduha, što bi moglo imati velike posledice na moćnu nemačku automobilsku industriju.

Nemački mediji prenose da bi današnja odluka mogla da primora milione vozača da ostave svoje automobile kod kuće u danima kada je nivo zagađenja vazduha posebno visok, ali zvaničnici kažu da bi zabrana bila teško sprovodiva.

Savezni upravni sud u Lajpcigu je danas odbio žalbe dve nemačke savezne države na presude nižih sudova koji su presudili da bi zabrana vožnje vozila s dizel-motorima bila efikasno sredstvo zaštite javnog zdravlja.

Grupe za zaštitu životne sredine su tužile desetine nemačkih gradova što ne smanjuju zagađenje vazduha, u velikoj meri uzrokovano vozilima s dizel-motorima, i optužile vladu da interese proizvođača automobila stavlja isped zdravlja građana. Izduvni gasovi motora na dizel-gorivo sadrže okside azota koji uzrokuju respiratorne bolesti i prevremenu smrt hiljada ljudi godišnje.

Dizel-motori su pretrpeli težak udarac jer je otkriveno da je nemački proizvođač Folksvagen automobile opremio softverom za varanje na testovima izduvnih gasova, zbog čega je kompanija platila visoke kazne.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve