Svet
28.05.2019. 13:26
R.E./Beta/Foto:AP

Komesar za antisemitizam pozvao Nemce da nose jevrejske kape

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Komesar za antisemitizam u Vladi Nemačke Feliks Klajn apelovao je danas na Nemce da u subotu nose male kape, kipe, kojima jevrejski vernici pokrivaju teme, dok je pre nekoliko dana pozvao Jevreje da izbegavaju nošenje tih kapa u javnosti zbog porasta broja antisemitskih napada u Nemačkoj.

Klajn je u izjavi koju prenose izraelski mediji naveo da bi trebalo nositi kipe da se pokaže solidarnost s Jevrejima i pozitivan stav o različitisti i slobodi veroispovesti.

U subotu se obeležava Dan Al-Kuds, kada je Izrael osvojio istočni Jerusalim u Šestodnevom ratu 1967. godine. Palestinske grupe organizuju tim povodom protest da pokažu protivljenje izraelskoj okupaciji.

"Pozivam sve građane Berlina i svuda u Nemačkoj da nose kipe u subotu kada će se agitovati protiv Izraela i protiv Jevreja na Dan Al-Kuds (Dan Jerusalima)", rekao je Klajn.

Komesar je takođe pozvao narod u Nemačkoj da tog dana učestvuje u proizraelskim mitinzima.

Njegovo upozorenje u prošlu subotu upućeno Jevrejima da ne nose kipe na javnim mestima zbog porasta antisemitskih zločina u Nemačkoj izazavalo je buru reagovanja.

"Žao mi je što kažem da ne mogu da preporučim Jevrejima da nose kipe svuda u Nemačkoj”, rekao je tada Feliks Klajn, a njegovu izjavu kao i ovu današnju prenela je medija grupa Funke.

Nikada se nećemo potčiniti

Predsednik Izraela Ruven Rivlin saopštio je da je duboko šokiran tom prvom izjavom.

"Mi se nećemo nikada potčiniti, nikada spustiti pogled i nikada nećemo defetizmom reagovati na antisemitizam, i očekujemo i tražimo da naši saveznici deluju na isti način", dodao je izraelski predsednik.

Po zvaničnim podacima se broj antisemitskih zločina u Nemačkoj povećao za 10 procenata, sa 1.504 u 2017. na 1.646 u 2018. godine. Broj slučajeva koji se smatraju nasilnim povećao se u istom period sa 37 na 62.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
18°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve