Svet
12.05.2024. 09:04
Beta

Šarl Mišel

"Neprihvatljiva naredba Izraela da se civili evakuišu iz Rafe"

1
Izvor: Beta/AP / Abdel Kareem Hana

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenio je da su neprihvatljive naredbe izraelskih vlasti za evakuaciju civila iz Rafe, na jugu Pojasa Gaze, zbog ofanzive na taj grad.

"Pozivamo izraelsku vladu da poštuje međunarodno humanitarno pravo i zahtevamo da ne preduzima kopnenu operaciju u Rafi. Prelazni punktovi moraju u potpunosti funkcionisati i omogućiti dostavu esencijalne humanitarne pomoći za izgladnele palestinske civile", poručio je Mišel u objavi na platformi Iks.
 

On je ukazao da se moraju nastaviti svi napori da se postigne sporazum o trajnom prekidu vatre i ponovio da je EU posvećena pravednom i sveobuhvatnom miru zasnovanom na rešenju sa dve države.

"Uspostavljanje održive države Palestine je ključno u tom pogledu, rame uz rame u miru i bezbednosti sa Izraelom, što se ogleda i u rezoluciji UN", poručio je Mišel.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da je Izrael dužan, u skladu sa međunarodnim pravom, da osigura bezbednost civila u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze. 

"Prisiljavanje civila da se evakuišu iz Rafe je neprihvatljivo", napisao je Borelj na mreži X.
 

On je pozvao Izrael da ne nastavlja kopnenu operaciju u Rafi, ističući da bi to dodatno pogoršalo ionako tešku humanitarnu krizu.

1
Izvor: Beta/AP / Abdel Kareem Hana

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je u subotu da bi primirje u Pojasu Gaze moglo da stupi na snagu već "sutra ako Hamas oslobodi preostale taoce koje drži u Gazi".

"Kao što sam rekao, na Hamasu je odluka. Ako to žele, mogli bismo to da završimo sutra. I primirje bi počelo sutra", rekao je Bajden na skupu za prikupljanje sredstava u predizbornoj kampanji u Sijetlu, preneo je CNN.
 

Porodice pet Amerikanaca za koje se veruje da su taoci u Gazi sastale su se u petak sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom i koordinatorom za Bliski istoko Bretom McGurkom.

Prema izveštaju sa tog sastanka oni su "izrazili svoje ogromno nezadovoljstvo zbog produženog zastoja, posebno nakon što su nedavni snimci talaca pokazali njihove voljene osobe onesposobljene, mršave, blede i pod očiglednim stresom".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve