NEREDI U BOLIVIJI: Demonstranti zauzeli dva državna medija, Morales pozvao papu

NEREDI U BOLIVIJI: Demonstranti zauzeli dva državna medija, Morales pozvao papu

AP Photo/Juan Karita


Bolivijski predsednik Evo Morales pozvao je na hitne pregovore sa opozicijom zbog višenedeljnih nereda koji potresaju tu zemlju, tražeći i od pape da se uključi u razgovore.

“Kako bismo sačuvali mir u našoj voljenoj zemlji, hitno zovem na pregovore predstavnike stranaka koje su osvojile mesta na izborima”, napisao je Morales na svom Twitter nalogu.

On je pozvao je i papu, aktiviste za ljudska prava i međunarodne organizacije da se “pridruže nezadovoljstvu protiv antidemokratskih grupa koje su pokrenule državni udar u Boliviji”.

Poziv je upućen dan pošto je Morales izjavio da su nasilne grupe počele državni udar, prenosi Dojče vele.

AP Photo/Juan Karita

AP Photo/Juan Karita

Protivnici Moralesa zauzeli su zgrade dva državna medija, televizije Bolivija i radija Patrija nueva, naterevši zaposlene da napuste svoja radna mesta.

Povezane vesti – “SADA NEĆE BITI VOJNE OPERACIJE” Bolivija: Pobuna u redovima policije

“Na silu smo isterani nakon što su nam okupljene osobe pretile”, rekao je direktor Patrija nueva Ivan Maldonado.

AP Photo/Juan Karita

AP Photo/Juan Karita

Takođe, pojavile su se informacije i da se nekoliko policijskih jedinica u namanje četiri regiona pobunilo protiv vlade. Protesti su pokrenuti zbog optužbi za prevaru na izborima 20. oktobra na kojima je Morales odneo ubedljivu pobedu.

Bolivijska izborna komisija je odbacla navode da su otkrivene nepravilnosti u prebrojavanju glasova na izborima, ali demonstranti i dalje zahtevaju nove izbore.

U neredima je do sada ubijeno troje ljudi a više od 300 je povređeno.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar