Svet
20.10.2019. 13:09
Srna

NEREDI U ČILEU: Vojska i tenkovi na ulicama, proglašeno vanredno stanje

tan2019-10-19_23458797_0.jpg
Izvor: AP / Esteban Felix

Tri osobe su poginule u požaru u supermarketu tokom masovnih nereda u Čileu, koji su izbili zbog povećanja cena karata za metro, javlja Bi-Bi-Si.

Neredi su nastavljeni iako je predsednik Čilea Sebastijan Pinjera suspendovao odluku o povećanju cena prevoza podzemnom železnicom.

AP Photo/Esteban Felix AP Photo/Esteban Felix

Zvaničnik gradske uprave Karla Rubilar saopštila je da su dve osobe poginule u samom supermarketu, dok je treća osoba podlegla povredama na putu do bolnice. Incident se dogodio nakon više od jedne sedmice protesta.

U glavnom gradu Santjagu raspoređeni su vojska i tenkovi nakon što je Vlada proglasila vanredno stanje, a tokom noći uveden je policijski čas u nekim delovima grada.

https://youtu.be/XwwZ8EaW99s

U nekim dovima Santjaga stotine vojnika raspoređeno je na ulicama prvi put od 1990. godine kada se Čile vratio demokratiji nakon diktature Augusta Pinočea. Demonstranti su juče podigli barikade i palili autobuse, a policija je odgovorila suzavcem i vodenim topovima.

AP Photo/Esteban Felix AP Photo/Esteban Felix

Sukobi su izbili u centru grada, a gradonačelnik Felipe Alesandri opisao je situaciju kao haotičnu.

Više od 300 ljudi je uhapšeno, dok je povređeno 156 policajaca, kao i 11 civila.

Takođe, u gradu su otkazani svi sportski događaji, a prodavnice su zatvorene. Podzemna železnica biće zatvorena do sutra nakon što su demonstranti uništili i oštetili 41 od 136 metro stanica, navodi Bi-Bi-Si.

AP Photo/Esteban Felix AP Photo/Esteban Felix

Protesti su organizovani i u gradovima Konsepsion, Rankagva, Punta Arenas, Valparaiso, Ikike, Antofagasta, Kiljota i Talka, objavio je list "El merkurio".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve