Svet
13.05.2019. 00:57
R.E.

IZRAELSKI premijer Benjamin

NETANJAHU Deo okupirane teritorije će nazvati po Trampu

shutterstock_1346612279.jpg

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je na Golanskim visoravnima izabrano naselje koje će nositi ime američkog predsednika Donalda

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je na Golanskim visoravnima izabrano naselje koje će nositi ime američkog predsednika Donalda Trampa.

"Obećao sam da ćemo osnovati naselje koje će nositi ime predsednika Trampa. Želim vas obavestiti da smo već izabrali mesto na Golanskim visoravnima na kojem će biti osnovana nova kolonija", rekao je Netanjahu tokom prazničnog putovanja sa svojom porodicom.

Netanjahu je prošlog meseca najavio da će jedno naselje na okupiranom Golanu dobiti ime po američkom predsedniku kao zahvalnost jer je priznao suverenitet Izraela na tom delu sirijske teritorije koji je Izrael pripojio.

Izrael je 1967. preuzeo Golan od Sirije, a 1981. anektirao je teritoriju. Osim SAD, ovakav potez Izraelaca nije priznat u drugim delovima sveta. UN nisu nikada priznale to pripojenje, već smatraju  da Izrael tom "ništavom i odlukom bez međunarodnog pravnog pokrića" okupira deo Golanskih visoravni. Čak je i Amerika, u vreme bivšeg predsednika SAD Baraka OBame, pre tri godine, glasala u korist Veća bezbednosti koje je izrazio duboku zabrinutost zbog izjave  Netanjahua da Izrael nikada neće napustiti Golan.

shutterstock_1346612279

A šta su uopšte Golanske visoravni? Regija se nalazi na oko 60 kilometara jugozapadno od glavnog grada Sirije, Damaska i prostire se na oko 1.200 kilometara kvadratnih. Kako se bližio kraj rata na Bliskom istoku 1967, Izrael je zaplenio većinu Golanskih visova iz Sirije i onemogućio sirijski pokušaj ponovnog zauzimanja regije tokom rata 1973.

Dve zemlje su se dogovorile o planu odvajanja za narednu godinu, koje je uključivalo stvaranje demilitarizovane zone duge 70 kilometara, koju je patrolirala posmatračka sila UN. Tehnički, oni su tehnički ostali u ratnom stanju. Godine 1981, izraelski parlament usvojio je zakon o primeni izraelskog "zakona, jurisdikcije i administracije" na Golane, čime je teritorija zapravo pripojena.

Sirija je oduvek insistirala da ne prihvati mirovni sporazumom s Izraelom ako se ne povuče sa celog Golana. Poslednji direktni mirovni pregovori u kojima su posredovali SAD završeni su 2000. godine, dok je u sledećim razgovorima 2008. posrednik bila Turska.

Na Golanu postoji više od 30 izraelskih naselja, u kojima živi oko 20 hiljada ljudi. Naselja se smatraju ilegalnim po međunarodnom pravu, iako Izrael to osporava. Naseljenici žive zajedno sa oko 20 hiljada Sirijaca, od kojih većina pripada arapskoj grupi naroda Druzi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
8°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve