NETANJAHU: Izrael bi trebalo da stane uz SAD protiv iranske agresije

NETANJAHU: Izrael bi trebalo da stane uz SAD protiv iranske agresije

Foto: Beta/Debbie Hill


Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ponovio je svoju podršku stavu predsednika SAD Donalda Trampa protiv iranske “agresije”, u vreme kada raste napetost između Vašingtona i Teherana.

“Izrael i sve zemlje regiona i sve zemlje koje teže miru u svetu bi trebalo da stanu zajedno uz Sjedinjene Američke Države protiv iranske agresije”, rekao je Netanjahu sinoć na ceremoniji obeležavanja godišnjice otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu.

Taj kontroverzni potez usledio je samo nekoliko dana nakon što se Tramp povukao iz nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom iz 2015. godine, što je pozdravio iranski glavni neprijatelj Izrael, podseća Frans pres.

“Moramo nastaviti da jačamo državu Izrael i da jačamo nezamenljivo savezništvo s Amerikom”, rekao je Netanjahu, kako je navedeno u saopštenju njegovog kabineta.

On je to rekao kada je Vašington poslao nosač aviona i bombardere sposobne da nose nuklearne bojeve glave kako bi se suprotstavio navodnim pretnjama Teherana.

Netanjahu čvrsto podržava Trampovu bliskoistočnu politiku. Premeštanje Ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim sledila je samo jedna zemlja, Gvatemala, jer medjunarodna zajednica smatra da bi sudbinu tog grada, čiji je istočni deo Izrael osvojio u ratu 1967. godine i kasnije anektirao, valjalo rešiti u pregovorima s Palestincima.

Tramp je povodom godišnjice preseljenja pozdravio taj potez, označivši ga znakom snažnih odnosa između SAD i Izraela.

On se osvrnuo na godišnjicu na Tviteru, naglasivši i važnost ispunjenja obećanja i zalaganja za istinu.

Američki lider je priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela u decembru 2017. godine, a u maju 2018. ambasada je premeštena u Jerusalim na godišnjicu osnivanja Izraela.

Jerusalimska opština je godišnjicu obeležila projektovanjem izraelske i američke zastave na zidovima jerusalimskog Starog grada.

Na dan otvaranja ambasade je oko 60 Palestinaca bilo ubijeno izraelskom vatrom tokom protesta duž granice pojasa Gaze i Izraela.

Palestinska novinska agencija Vafa (Wafa) je na godišnjicu objavila da je “obračun izraelske vojske sa protestima nemilosrdan kao i odluka SAD da premesti ambasadu”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar