Svet
10.04.2019. 18:51
R.E./Index.hr/BBC

NOVA VLADA NA POMOLU Netanjahu, novi kralj Izraela

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Aktuelni izraelski premijer Benjamin Netanjahu najverovatnije je osigurao svoj peti uzastupni premijerski mandat na jučerašnjim paralementarnim izborima, što bi značilo da će ostati na vlasti duže i od prvog i najdugovječnijeg izraelskog premijera Davida Ben Guriona.
Prema neslužbenim rezultatima, kako piše BBC, na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova, Netanjahuova stranka Likud osvojila je 35 mesta u parlamentu od ukupno 120 poslanika. Iako je identičan broj mandata osvojio i najjači opozicioni centristički savez Belo i Plavo (boje izraeske zastave) koji predvodi Beni Gantc, spekuliše se da konzervativni Likud ima mnogo bolji koalicioni potencijal. Netanjahu će, najverovatnije, formirati novu koalicionu vladu sa desničarskim partnerima, čime može da formira najsnažniji blok sa 65 poslanika, pišu lokalni mediji.

Najdesnija vlada

Upravo zbog toga analitičari potencijalnu vladu već sada zovu najdesnijom vladom u sedamdesetogodišnjoj istoriji Izraela, što je delimično potvrdio i sam Netanjahu.
- To će biti desničarska vlada, ali ja ću biti premijer svih. Veoma sam dirnut zbog toga što su mi Izraelci peti put ukazali poverenje i to još veće nego na prethodnim izborima. Nameravam da budem premijer svih građana Izraela. Desničara, levičara, Jevreja, ne-Jevreja. Svih građana Izraela - rekao je Netanjahu, dok su pristalice, koristeći njegov nadimak, pevale: "Bibi, kralj Izraela".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Beni Ganc, ShutterStock

S druge strane, opoziciona levica doživela je teški debakl na izborima. Naime, laburisti koji su nekada bili najjača izraelska stranka koja je potpisala mirovni sporazum sa Palestincima, dobila je svega šest mandata, a socijaldemokratski Merec samo četiri mesta. Slično je i sa strankama izraelskih Arapa, odnosno Palestinaca - savez Hadaš-Taal je dobio samo šest, a Balad-UAL samo četiri mesta.

Optužnica za korupciju

Pored razloga za slavlje "Bibi" ima i razloga za brigu budući da se protiv njega sprema optužnica za korupciju, o čemu ga je službeno obavestio i državni tužilac. Konkretno, protiv izraelskog premijera biće podignuta optužnica za mito, prevare i zloupotrebu položaja. Poslednje saslušanje, na kojem će Netanjahu i advokati moći da iznesu odbranu, odloženo je za nakon izbora.
Netanjahu se optužuje da je primao skupocene poklone od bogatih biznismena, kao i da je u zamenu za pozitivno izveštavanje o njemu činio određene usluge pojedinim medijima. On ipak tvrdi da je žrtva političkog "lova na veštice", po istom receptu kao i Donald Tramp sa kojim je blizak i koji je čak i osvanuo na predizbornim plakatima uz Netanjahuom u Tel Avivu.

Upravo zbog toga nije jasno da li će Netanjahu moći ostati na premijerskoj dužnosti ako zaista završi na suđenju, pa će o tome morati da odluči Vrhovni sud.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
16°C
01.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve