NETANJAHU POD LUPOM ZBOG KORUPCIJE: Policija traži podizanje optužnice zbog mita od 200.000 funti

NETANJAHU POD LUPOM ZBOG KORUPCIJE: Policija traži podizanje optužnice zbog mita od 200.000 funti

Foto: Beta/Debbie Hill


Policija traži podizanje optužnice protiv izraelskog premijera zbog sumnje da je primio mito u vrednosti većoj od 200.000 funti

Meseci bi mogli da prođu pre nego što državni tužilac Izraela započne proces ili odustane od gonjenja premijera Benjamina Netanjahua, osumnjičenog za prevare i primanje mita, ali sama činjenica da je policija predložila podizanje optužnice prilično komplikuje poziciju Netanjahuu, kome teče četvrti mandat na mestu predsednika vlade.

Sve oči uprte su u ministre finansija i obrazovanja, Mošu Kalona i Naftalija Beneta, koji važe za glavne oslonce Netanjahuove krhke koalicije. Oni će sigurno ceniti da li bi ono što iz celog slučaja može da se izrodi predstavljalo suviše visoku cenu za lojalnost.

Kalon se oglasio kratkom porukom na Fejsbuku, da samo državni tužilac može da podigne optužnicu. Dodao je i da je Netanjahu čovek poštenih motiva, koji bi trebalo da ostane premijer, ali i da „uzimanje skupih poklona u dugom vremenskom periodu” nije u skladu sa standardima koje premijer treba da zadovolji.

Sam Netanjahu je optužbe nazvao „šupljim kao švajcarski sir” i dodao da je izveštaj policije „suprotan istini i logici”. Jariv Lavin, ministar turizma iz Netanjahuove partije Likud, ocenio je da policijske preporuke, zapravo, predstavljaju državni udar.

Policija je posle 14 meseci istrage odlučila da preporuči podizanje optužnice protiv Netanjahua zbog sumnji da je primao mito, ali i da je počinio prevaru.

Netanjahua i članove njegove porodice policija sumnjiči da su primali izuzetno vredne poklone od milijardera iz inostranstva poput skupih cigara, roze šampanjca i nakita. Među onima koji su navodno podmićivali izraelskog premijera su i holivudski producent i medijski magnat Aron Milčan („Zgodna žena”, „Gospodin i gospođa Smit”, „Borbeni klub”) i australijski biznismen Džejms Paker.

Netanjahu je navodno od Milčana primio poklone vredne oko 150.000 funti. Zauzvrat on je Milčanu pomogao oko pitanja vezanih za američku vizu, ali i oko poreskih olakšica u Izraelu. Milčan inače važi za treću najbogatiju osobu u Izraelu.

Policija tereti Netanjahua i da je u tajnim razgovorima od Arnona Mozesa, izdavača vodećih novina u Izraelu „Jediet Aharonot”, tražio da o njemu piše pozitivno, dok bi on kao protivuslugu naneo određenu štetu konkurentskom listu „Izra el hajom”, koji se inače deli besplatno i koji podržava upravo Netanjahua.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar