NEVIĐENA KATASTROFA ZAHVATILA KALIFORNIJU: Sve veća razaranja od požara

NEVIĐENA KATASTROFA ZAHVATILA KALIFORNIJU: Sve veća razaranja od požara

photo: Pixabay


Vatrogasci u Kaliforniji se i dalje bore sa plamenom u blizini grada Redinga, 600 kilometara severoistocno od San Franciska.

Guverner Kalifornije Džeri Braun rekao je novinarima da će poslati “sve što spasiocima bude zatrebalo” kako bi pomogao.

Tek prvog meseca u novoj budžetskoj godini, Kalifornija je već potrošila oko 130 miliona dolara u borbi protiv vatrene stihije, što je jedna četvrtina godišnjeg budžeta za borbu protiv požara, prenosi Glas Amerike.

Požar koji besni već 11 dana sada je šesti najrazorniji u istoriji te države.

Vatra je do sada uništila više od 1.500 objekata u i u okolini Redinga, grada sa 90.000 stanovnika, koji se nalazi 260 kilometara severno od Sakramenta.

Prognozirane visoke temperature vazduha i suvo vreme čine borbu za obuzdavanje požara komplikovanijom. Vatrogasci su uspeli da stave pod kontrolu oko 35 odsto smrtonosnog požara, u kojem je život izgubilo šestoro ljudi, a 38.000 primorano da se evakuišu.

Dalje na jugu, novi požar izbio je ugrozivši grad Kovelo, u blizini nacionalnog partka Mendosino.

Ta vatra je na oko 64 kilometra severno od mesta u Mendosinu i okruzima Lejk gde su požari blizanci spalili oblast gotovo tri puta veću od San Franciska, uništivši 14 domova i ugrozivši 12.000.

Služba nacionalnog parka saopštila je da dolina Josemiti i druge oblasti treba da ostanu zatvorene barem do nedelje, a zatvoreni su od 25. jula.

To je najduže zatvaranje parka Josemiti od 1997, kada su poplave zatvorile park na gotovo dva meseca.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar