Svet
10.09.2022. 23:55
Beta / AP

Kim Džong Un

"Nikada nećemo odustati od nuklearnog oružja"

Severna koreja i SAD
Izvor: Shutterstock

Severnokorejski lider Kim Džong Un naglasio je da njegova zemlja nikada neće odustati od nuklearnog oružja koje joj je potrebno da bi se suprotstavila SAD, optuživši Sjedinjene Države da slabe odbranu Severne Koreje i ruše njegovu vladu, javili su državni mediji.

Kim je to izjavio tokom svog obraćanja parlamentu, gde su članovi usvojili zakon koji reguliše upotrebu nuklearnog oružja, što je opisao kao korak za učvršćivanje nuklearnog statusa zemlje.

Kancelarija generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša saopštila je da je "duboko zabrinuta" zbog novog zakona, i napomenula da potraga Severne Koreje za programom nuklearnog oružja "i dalje zanemaruje rezolucije Saveta bezbednosti o prekidu takvih aktivnosti".

Novi zakon precizira uslove u kojima bi Sever bio sklon da upotrebi svoje nuklearno oružje, uključujući i kada utvrdi da se njegovo rukovodstvo suočava sa neposrednim "nuklearnim ili nenuklearnim napadom neprijateljskih snaga".

Zakon zahteva od vojske Severne Koreje da "automatski" izvode nuklearne udare protiv neprijateljskih snaga ako se vođstvo Pjongjanga nađe na udaru.

Kim je takođe kritikovao Južnu Koreju zbog njenih planova da proširi svoje sposobnosti za konvencionalne udare i ponovo izvede velike vojne vežbe sa SAD, opisujući ih kao "opasnu" vojnu akciju koja podiže tenzije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Spremni smo da probamo nuklerano oružje, bilo kad"
nuklearmo oružje

Severna Koreja

23.07.2022. 20:45

"Spremni smo da probamo nuklerano oružje, bilo kad"

Predsednik Južne Koreje Jun Suk-jul izjavio je da je Severna Koreja spremna da obavi probu nuklearnog oružja u bilo kom trenutku, prenosi agencija Anadolija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve