NIKI HEJLI PRED GLASANJE U UN O JERUSALIMU: Amerika će zapisivati imena onih koji su protiv nas

NIKI HEJLI PRED GLASANJE U UN O JERUSALIMU: Amerika će zapisivati imena onih koji su protiv nas

Sednica Saveta bezbednosti UN; Foto: Beta/Kim Haughton


Ambasador SAD u UN Niki Hejli saopštila je da će njena zemlja “zapisivati imena” prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN o neobavezujućoj rezoluciji koja kritikuje odluku predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela.

Povodom vanredne sednice GS UN, koja će se održati u četvrtak, 21. decembra, Hejlijeva se obratila javnosti putem svog naloga na “Tviteru”.

– Od nas se uvek traži da uradimo više i damo više. A onda, kada donesemo odluku u skladu sa voljom američkog naroda o tome gde da smestimo SVOJU Ambasadu, ne očekujemo da budemo na meti onih kojima smo pomogli, napisala je Hejlijeva.

Foto: Twitter screenshot

Foto: Twitter screenshot

Ona je dodala da će “SAD zapisivati imena” kada se sutra bude glasalo o predlogu rezolucije kojom se poziva na povlačenje odluke SAD.

Sjedinjene Američke Države stavile su juče veto u Savetu bezbednosti UN na rezoluciju kojom se poziva na povlačenje Trampove odluke da Jerusalim prizna za prestonicu Izraela, dok su preostalih 14 članica Saveta glasale za taj nacrt rezolucije.

Inače, ovo je prvi veto SAD posle deset godina, a Hejli je rekla da je uložila veto na rezoluciju UN “u znak odbrane američkog suvereniteta i uloge Amerike u mirovnom procesu na Bliskom istoku”.

Trampova odluka preokrenula je politiku koju su SAD decenijama zastupale, što je izazvalo bes Palestinaca i celog arapskog sveta.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar