Svet
19.11.2019. 18:44
N. Ginić

NEKOM SE NE VRAĆA KUĆI: Zašto migranti ne žele nazad u Siriju?

shutterstock_1203626833_30.jpg

Samo tako nastavite. I pustiću migrante na vas - naučeno je upozorenje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana upućeno Evropskoj uniji.

Nemoj. Daćemo ti više para - verovatan je odgovor briselskih poslenika.

Tako su migranti postali politička moneta za potkusurivanje, odbačeni građani drugog reda koje, ako je verovati udruženju Border Violence Monitoring Network-a, u podrumima u Bajakovu premlaćuju hrvatski policajci. Skinuti do gole kože, psihički i fizički izmaltretirani, oni čekaju neko bolje sutra, nadaju se samo jednoj kartu za evropski holivud. Onaj koji želi da ih vrati u domovinu. A ovu neželjenu decu rata niko ni ne pita da li uopšte žele da se vrate kući?

FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ nr FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ nr

Naime, sirijske izbeglice u Turskoj žele da ostanu u toj zemlji, iako turske vlasti uveliko planiraju da ih vrate u rodnu zemlju razorenu krvavim ratom. U Siriju će biti vraćeno oko dva miliona izbeglica koji utočište godinama nalaze u susednoj Turskoj.

Shutterstock Shutterstock

Mnogi od njih strahuju od povratka kući, a većina je započela novi život i ne vidi razlog za povratak u Siriju. Sirijski izbeglica Abdi vlasnik je restorana u Istanbulu koji dobro posluje već šest godina. Abdi je došao u Tursku, bez kontakata i sa slabim znanjem jezika. Ipak, uspeo je da izgradi uspešan biznis i trenutno je vlasnik dva restorana. U izjavi za Glas Amerike, istakao je da njegova deca pohađaju koledž i da on Tursku vidi kao jedinu zemlju koja porodici nudi bolju budućnost.

22 miliona ljudi bilo je u Siriji pre rata

13,5 miliona je identifikovano kao izbeglice od strane UN (2016)

6 miliona je raseljeno 2011.

5 miliona je 2016. prešlo u druge zemlje, gde su potražili azil ili smešteni u izbegličke kampove

"Zbog rata tamo nije sigurno. U Damasku kažu da je sigurno. Ali tamo nema struje, nema gasa, nema ničega... Lakše je živeti ovde", naveo je Abdi.

Turska je tokom godina prihvatila više od 3,5 miliona migranata i sada se očekuje da će ih vratiti u takozvanu "sigurnu" zonu na području Sirije, koju su turske snage zauzele u operaciji protiv kurdske milicije. Međutim, mnogi stručnjaci dovode u pitanje plan turske vlade, kritikujući je za nehumani tretman izbeglica.

Shutterstock Shutterstock

Prema izveštaju Amnesti International-a Turska je optužena da je prisilno vraćala izbeglice u Siriju u lisicama i pod pretnjama nasiljem. Navodi se da su mnogi prevareni i primorani da potpišu sporazume o "dobrovoljnom povratku". Rečeno im je da potpisuju dokument o registraciji, potvrdu da su primili ćebe od pritvorskog centra ili obrazac kojim izražavaju želju da ostanu u Turskoj.

Kako se navodi u izveštaju, dokumentovano je najmanje 20 slučajeva prisilnih ilegalnih deportacija turskih vlasti. Na drugoj strani, Ankara tvrdi da svi oni koji se vraćaju u Siriju to rade na dobrovoljnoj bazi. Međutim, sirijske izbeglice koje su intervjuisane u periodu od jula do septembra ove godine navode da su ih turske vlasti autobusima vraćale nazad u domovinu i pre nego što je "sigurna zona" napravljena.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
03.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve