NIŠTA OD RATIFIKACIJE EVROPSKO-AFRIČKE DEKLARACIJE: Mađarska ponovo rekla NE Briselu

NIŠTA OD RATIFIKACIJE EVROPSKO-AFRIČKE DEKLARACIJE: Mađarska ponovo rekla NE Briselu

Foto: Andrej Mlakar/Ekspres


Mađarska je odbila da ratifikuje evropsko-afričku deklaraciju kojom se priznaju “prednosti migracija u smislu razvoja”.

Ta deklaracija je usvojena tokom ministarske konferencije u Maroku na kojoj je učestvovalo 60 zemalja Evrope i Afrike.

“Deklaracija slika migracije kao nužno pozitivan i koristan fenomen koji doprinosi globalnom razvoju ali mi mislimo da to nije uravnotežen pristup i ne odobravamo ga”, rekao je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

On je na konferenciji u Marakešu rekao da je stav Mađarske da se treba koncentrisati na “načine kako zaustaviti ilegalnu imigraciju, a ne kako je ohrabriti”.

“Ne možemo poreći da migracije imaju veoma važan bezbednosni aspekt. Neprihvatljivo je što je to izostavljeno iz dokumenta”, naveo je Sijarto, pozivajući se na terorističke napade u Evropi prethodnih godina.

“Marakeška politička deklaracija”, koju prati i akcioni plan, traži “pristup zasnovan na ljudskim pravima”, na “zaštiti migranata u ranjivom položaju” i na razvoju kontakata u cilju borbe protiv “ksenofobije, rasizma i diskriminacije”.

Tekst ima i deo posvećen borbi protiv ilegalne imigracije i pomoći povratku migranata, što su ključne tačke za Evropljane koji se suočavaju sa nezapamćenom migrantskom krizom.

“Treba da se probijemo iz začaranog kruga dezorganizovanih i divljih pokreta da bismo uspostavili poverenje u migracije koje su pozitivne za sve”, rekao je evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos.

Maroko će u decembru biti domaćin međunarodne konferencije UN o migracijama.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar