IZNENAĐENJE ZA SVE U Australiji na vlasti ostaju konzervativci

IZNENAĐENJE ZA SVE U Australiji na vlasti ostaju konzervativci


Australijska vladajuća konzervativna koalicija Liberalno-nacionalne partije pobedila je na opštim izborima u zemlji, dok je najveća opoziciona stranka zvanično priznala poraz. Opozicioni lider Bil Šorten pozvao je premijera Skota Morisona da mu čestita na izbornoj pobedi, a onda se obratio pristalicama Radničke partije u Melburnu.

„Očigledno je da laburisti neće moći da formiraju novu vladu, pa sam uradio ono što je u nacionalnom interesu i čestitao Morisonu na pobedi”, rekao je okupljenima Šorten.

(AP Photo/Andy Brownbill)

(AP Photo/Andy Brownbill)

Iako su ankete pre izbora ukazivale na to da će koalicija predvođena konzervativnom Liberalnom partijom izgubiti većinu za treći trogodišnji mandat, sadašnji premijer je osvojio 74 od 151 mesta u Donjem domu, dok su laburisti osvojili 65 mesta, što nije dovoljno za formiranje vlade (76 mesta).

Na današnjim parlamentarnim izborima u Australiji više od 16 miliona građana s pravom glasa biralo je čak osmog premijera u poslednjih 12 godina. Australija je jedna od retkih zemalja u kojima je glasanje obavezno, pa je izlaznost uvek visoka. Kazna za neizlazak na izbore je 20 australijskih dolara (što je 14 američkih).

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar