“NISU RADILI SVOJ POSAO…” Tramp: Obustavljamo finansiranje SZO

“NISU RADILI SVOJ POSAO…” Tramp:  Obustavljamo finansiranje SZO

AP Photo/Alex Brandon


Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je naložio članovima svoje administracije da bar privremeno obustave finansiranje Svetske zdravstvene organizacije zbog načina na koji je rukovodila pandemijom koronavirusa.

Tramp je na konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da SZO nije ispunila svoju osnovnu dužnost i da za to mora da odgovara, preneo je Rojters. On je optužio SZO da je promovisala “kineske dezinformacije” o koronavirusu, što je, kako je ocenio, verovatno dovelo do veće epidemije virusa nego što bi se u suprotnom dogodilo.

 EPA-EFE/Stefani Reynolds / POOL

EPA-EFE/Stefani Reynolds / POOL

“Da je SZO obavljala svoj posao i poslala medicinske stručnjake u Kinu kako bi objektivno proučili situaciju na terenu, epidemija je mogla biti zadržana u njenom izvoru s vrlo malo preminulih”, istakao je.

Povezane vesti – U svetu više od dva miliona ljudi zaraženo koronavirusom

Tramp je već kritikovao SZO da je suviše “orijentisana prema Kini” i poručio da će zato suspendovati finansijska sredstva koja Vašington izdvaja za SZO.

Inače, SAD su najveći donatori SZO sa više od 400 miliona dolara u 2019. godini što je otrpilike 15 odsto njenog ukupnog proračuna.

Zbog toga i ne čudi zašto je generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus ranije izjavio da se nada da će SAD nastaviti da finansiraju tu agenciju UN, koja predvodi globalni odgovor na pandemiju koronavirusa, uprkos kritikama američkog predsednika Donalda Trampa.

Bil Gejts: Ovo što Tramp radi je jako opasno

Kritikama na račun Trampove odluke u vezi finansiranja SZO pridružio se i Bil Gejts osnivač Majkrosofta.

“Zaustavljanje financiranja SZO u vreme ovakve zdravstvene krize je vrlo opasno. Njihov rad pomaže zaustavljanju širenja virusa i na svetu nema druge organizacije koja bi mogla preuzeti njenu ulogu. Svet treba WHO više nego ikad”, napisao je Gejts na Twitteru.

Sa druge strane Moskva je pozvala Vašington da se uzdrži od daljih napada na Svetsku zdravstvenu organizaciju, isticajući da SZO u potpunosti u skaldu sa svojom povelju i da je poštuju vlade većine zemalja, kao i naučnici, medicinari i epidemiolozi. Svoju zabrinutost, ovakvom odlukom Trampa, izrazila je i Kina…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar