NOTR DAM iz sata u sat: Velika šteta, ali je glavna struktura sačuvana

NOTR DAM iz sata u sat: Velika šteta, ali je glavna struktura sačuvana


U Katedrali Notr Dam u Parizu večeras je izbio masivni požar koji se relativno brzo proširio. Ipak, kako mediji prenose, sačuvana su dva tornja, ali je jedan vatrogasac zadobio teže opekotine.

 

23:00 Francuski istoričar navodi da je Notr Dam bio voljen, ali i vekovima zanemaren. Klod Gauvard je ispričao za AFP  da katedrala nije uvek trenirana sa poštovanjem: “Notr Dam je simbol Pariza, mira, zajedništva i sloge… i zauzima izuzetan položaj u srcu grada.” To je i tačka iz koje se mere sve udaljenosti drugih gradova od francuske prestonice.

 

notre-dame-on-fire 4

21:35 Vatrogasna služba je pozicionirala nekoliko kola na južnoj strani Notr Dama, prema krovu iza zvonika. Plamen se uzdiže duž prozora. Stotine građana okupili su se na obali Sene, iza policijskih linija

22:10 Dve kule su spašene, ali su vatrogasci ozbljno povređeni

21:59 Jedan od vatrogasaca je izjavio da je osnova katedrale sačuvana od vatre.

21:58 Postoje nezvanične informacije da su tri srednjevekovna prozora, la rosace ouest (1225), la rosace nord (1250), la rosace sud (1250) eksplodirala od visoke temperature.

21: 54 Ova slika se pojavila oko 21 i 30 časova i pretpostavlja se da je fotografiju uslikala francuska policija uz pomoć drona.

D4OFOKMWkAEEHsz

21:32 Predstavnici Crkve Engleske su se oglasili, dok vatra i dalje nanosi ogromnu štetu francuskoj svetinji. Direktor katedrale Crkve Engleske Beki Klark je saopštio:

“Vatra i razaranje su srceparajući. Stojimo zajedno u molitvi sa svima koji vole Notr Dam: to je zajednica vredna poštovanja, onih koji su je posetili, ali i onih koji je znaju izdaleka. Razumemo njihov gubitak.

21:42 Širom Francuske zvone zvona crkvi iz solidarnosti sa Notr Damom

20:38 Tereza Mej kaže da je mislima uz Francusku

20:33 Građani u molitvi za spas katedrale

20:26 Francuski vatrogasci na Tviteru okačili fotografije sa lica mesta

vatrogasci

 

20:25 Ile de la Cite, ostrvo na kojem se nalazi Notr Dam, evakuisala je policija

20:23 Melanija Tramp tvitovala da joj je “slomljeno srce i da se moli za bezbednost ljudi.”

 

20:07 Ceo krov se urušio

19:53 Urušila se glavna kula. Vatrogasci su se borili da se deo koji plamen nije zahvatio sačuva, međutim vatrena stihija ubrzo je zahvatila i levi zvonik. Takođe, tamo gde vidno nedostaje krovna površina jasno se nazire snažna vatra koja se proteže iz unutrašnjosti zdanja.

19:40 Plamen se proširio na veliku kulu. Francuski predsednik otkazao planirano obraćanje naciji kako bi otišao do katedrale

19:07 Novinar Rojtersa video dim i plamen sa bezbedne razdaljine

18:50 Vatra je zahvatila krov Notr Dama. Francuski “Mond” navodi da je požar izbio na tavanu.

Pročitajte još:

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar