Svet
03.02.2018. 11:19
ekspres

NOVA AFERA " TAJNI MEMORANDUM" POTRESA VAŠINGTON: Republikanci optužili FBI da izmišlja šurovanje s Rusima, DIREKTOR FBI: Stojim uz svoje zaposleme

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Portparol Bele kuće Radž Šah kaže da se očekuje da zamenik američkog državnog tužioca Rod Rozenstin ostane na toj funkciji, nakon što je objavljen poverljivi republikanski memorandum, u kojem se ukazuje na pristranost prema predsedniku Donaldu Trampu u okviru istrage o navodnoj umešanosti Rusije u predsedničke izbore u SAD, dok direktor FBI Kristofer Vrej uputio je saopštenje zaposlenima u toj agenciji navodeći da stoji uz njih, nakon što je objavljen poverljivi republikanski memorandum, u kome se iznose ozbiljne kritike na račun te američke federalne službe.

"Neće biti promena u Ministarstvu pravde. U potpunosti očekujemo da Rod Rozenstin nastavi rad kao zamenik državnog tužioca", rekao je Šah.

Odbor za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Kongresa objavio je prethodno poverljivi republikanski memorandum, u kojem se tvrdi da su zvaničnici vodećih agencija za sprovođenje zakona u SAD zloupotrebili ovlašćenja tokom istrage predsedničke kampanje Donalda Trampa 2016. godine.

Sporni dokument, u kojem se FBI optužuje da je koristio nepotkrepljene informacije da bi prisluškivao jednog od Trampovih saradnika, objavljen je posle Trampove odluke da sa njega skine oznaku poverljivosti.

Memorandum je sastavio predsedavajući Odbora, republikanski kongresmen Devin Nunes.

Na pitanje novinara da li je zbog objavljivanja memoranduma više verovatno da će Rozenstin biti otpušten, Tramp je odgovorio: "Vi to utvrdite".

Rozenstin je imenovao specijalnog tužioca Roberta Malera da predvodi istragu mešanja Rusije u američke izbore.

Objavljivanje poverljivog dokumenta zaoštrilo je sukob Trampa i njegovih republikanskih saveznika u Kongresu, s jedne strane, i demokrata i visokih zvaničnika FBI-aja s druge u pogledu toga da li je na istragu ruskog mešanja u američke predsedničke izbore uticala politička pristrasnost pojedinih istražitelja.

Direktor FBI Kristofer Vrej uputio je saopštenje zaposlenima u toj agenciji navodeći da stoji uz njih, nakon što je objavljen poverljivi republikanski memorandum, u kome se iznose ozbiljne kritike na račun te američke federalne službe.

"Ja podržavam našu zajedničku rešenost da svoj posao obavljamo nezavisno i po propisima", naveo je Vrej u saopštenju osoblju FBI.

Odbor za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Kongresa objavio je u petak poverljivi republikanski memorandum, u kojem se tvrdi da su zvaničnici vodećih agencija za sprovođenje zakona u SAD zloupotrebili ovlašćenja tokom istrage predsedničke kampanje Donalda Trampa 2016. godine.

Sporni dokument, u kojem se FBI optužuje da je koristio nepotkrepljene informacije da bi prisluškivao jednog od Trampovih saradnika, objavljen je posle Trampove odluke da sa njega skine oznaku poverljivosti.

Tramp je u obraćanju novinarima rekao da je "užasno" ono što je pročitao u memorandumu.

"Mislim da je sramno ono što se događa u ovoj zemlji. Veliki broj ljudi trebalo bi da bude posramljen i mnogo gore od toga", rekao je Tramp.

Predsednik je odobrio objavljivanje dokumenta uprkos snažnim primedbama visokih zvaničnika Ministarstva pravde i Federalnog istražnog biroa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
21°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve