NOVA AUTRIJSKA VLADA U BEČU: Svi stanovnici Južnog Tirola dobiće austrijsko dežavljanstvo, Italija odgovorila od toga nema ništa

NOVA AUTRIJSKA VLADA U BEČU: Svi stanovnici Južnog Tirola dobiće austrijsko dežavljanstvo, Italija odgovorila od toga nema ništa

(AP Photo/Ronald Zak)


Austrijska krajnje desna vlada, na samom početku svog rada počela je da podiže prašinu i van granica svoje države.

Naime, poslanik austrijskih slobodara Verner Neubauer je naime najavio da će stanovništvo Južnog Tirola, koji se nalazi u Italiji, od naredne godine, ali najkasnije od 2019. moći da zatraže austrijsko državljanstvo. Jedini uslov, biće da se pojednici koji zatraže austrijsko državljanstvo izjasne kao pripadnici nemačke etničke grupe, a državljanstvo će moći da dobiju i njihova deca. Za sve njih dobijanje austrijskog državljanstva biće besplatno.

Neubauer je takođe obećao i da će južnotirolski sportisti moći da se takmiče pod austrijskom zastavom.

NOVA AUSTRIJSKA KONZERVATIVNA VLADA POLOŽILA ZAKLETVU: Na ulicama Beča protest levičara, feministkinja i studenata

Najava koalicionog partnera novoizabranog austrijskog premijera Sebastijana Kurca, je veoma iznervirala Italijane koji su odgovorili ekspresno da od toga nema ništa.

” Iako bi to bilo stvoreno pod rukavicom evropejstva, predlog ima obeležje etničko-nacionalističke čelične pesnice, je na svojoj fejsbuk stranici napisao državni podsekretar na italijanskom ministarstvu spoljnih poslova Benedeto Dela Vedova.

” Davanje državljanstva na temelju etničke pripadnosti imalo bi veoma ozbiljne posledice. Na Balkanu bi to moglo da dovede do novih teritorijalnih zahteva, postojanje sadašnjih država bilo bi potkopano, pa i u Evropskoj uniji, napisao je Vedova.

On je upozorio da se iz Beča već čuje nacionalističko pevanje, koje ne prija njegovim ušima.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar