Svet
22.12.2022. 10:00
Beta/AFP

U poslednja 24 sata

Nova demonstracija sile: Kina poslala 39 aviona i tri broda u pravcu Tajvana

Kina i Tajvan
Izvor: Shutterstock

Kineska vojska poslala je 39 aviona i tri broda ka Tajvanu u poslednja 24 časa u demonstraciji sile uperene ka tom ostrvu, saopštilo je tajvansko Minstarstvo odbrane.

Kinesko vojno uznemiravanje tog autonomnog ostrva, koje smatra svojom teritorijom, pojačano je poslednjih godina, a kineska vojska šalje avione ili brodove ka ostvu gotovo svakodnevno, navodi AP.

Juče i danas 30 kineskih aviona prešlo je sredinu Tajvanskog moreuza, nezvaničnu granicu koju su nekad prećutno prihvatile obe strane, prenelo je tajvansko Ministarstvo nacionalne odbrane.

Avioni su leteli do jugozapada ostrva, a zatim do jugoistočne strane pre nego što su se vratili, prema dijagramu putanja leta koji je dao Tajvan. Među avionima bio je 21 brobeni avion J-16, četiri H-6 bombardera i dve letelice za rano upozorenje.

Tajvan je naveo da je pratio kinesko kretanje preko svog raketnog sistema baziranog na kopnu, kao i preko brodova svoje mornarice.

Kineska vojska održala je velike vojne vežbe u avgustu kao odgovor na posetu predsednice donjeg doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu. Peking smatra posete predstavnika stranih vlada Tajvanu de fakto priznanjem ostrva kao nezavisnog i izazov kineskom suverenitetu nad ostrvom. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Igranje vatrom u Tajvanskom moreuzu
Nensi Pelosi 18.8.2022.

Poseta Nensi Pelosi

18.08.2022. 18:35

Igranje vatrom u Tajvanskom moreuzu

Počelo je diplomatskim spektaklom, a završilo se (zasad) vojnim. Nensi Pelosi, doajen političke elite Vašingtona i, kao predsedavajuća Predstavničkog doma, treća po rangu u sistemu američke vlasti, posetila je Aziju i na toj turneji svratila i do Tajvana, gde je razgovarala sa predsednicom tog ostrvskog entiteta od 23 miliona stanovnika, sa kojim trguju gotovo sve zemlje sveta, ali diplomatski ga priznaje tek nekoliko beznačajnih državica.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
18°C
29.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve