ŠRI LANKA: Vojska dobila ratna ovlašćenja da hapsi osumnjičene za bombaški napad

ŠRI LANKA: Vojska dobila ratna ovlašćenja da hapsi osumnjičene za bombaški napad

(AP Photo/Eranga Jayawardena)


Predsednik Šri Lanke Majtripala Sirisena dao je vojsci široka ovlašćenja da hapsi i privodi osumnjičene posle niza napada u kojima je na Uskrs ubijeno najmanje 290 ljudi.

Saopšteno je da će ta mera stupiti na snagu u ponoć, a da je takođe uveden i policijski čas koji će početi u osam uveče.

Naoružani vojnici i policajci su danas stajali na svim raskrsnicama u centru Kolomba. Ulice su uglavnom bile prazne a radnje zatvorene. Odredbe, kojima su vojsci data policijska ovlašćenja, ukinute su s krajem gradjanskog rata u Šri Lanki 2009. godine.

 (AP Photo/Eranga Jayawardena, file)

(AP Photo/Eranga Jayawardena, file)

U crkvi u Kolumbu, glavnom gardu Šri Lanke, odjeknula je još jedna eksplozija, prenosi CNN. Kako navode svetski mediji, do eksplozije je došlo nakon što su specijalci pokušavali da detoniraju bombu, a za sada nema  informacije o mogućim žrtvama.

Portal RT objavio je da se eskplozija dogodila u blizini crkve, a ne u samoj crkvi, kao i da je u vazduh odleteo kombi u blizini crkve dom su specijalci pokušavali da detoniraju bombu. Zvaničnici se nisu izjašnjavali o ovoj eksploziji.

Policija Šri Lanke saopštila je danas da je otkrila čak 87 detonatora bombe na glavnoj autobuskoj stanici u Kolombu, kao i da vrše pretrese širom ostrva kako bi pronašli sve koji su umešani u bombaški napad, piše Miror.

Povodom bombaškog napada na Šri Lanci danas je pre svog Tviter naloga obratio i papa Franja koji je pozvao vernike da se pridruže hirćanskoj zajednici na Šri Lanci u molitvi.