NOVA ERA U JAPANU: Car Naruhito formalno stupio na tron

NOVA ERA U JAPANU: Car Naruhito formalno stupio na tron

EPA-EFE/JIJI PRESS JAPAN


Japanski car Naruhito formalno je stupio na tron i obećao da će dužnost obavljati kao simbol nacije i jedinstva japanskog naroda.  On je preuzeo tron nakon što je njegov otac Akihito abdicirao.

Naruhito je izjavio da će uvek misliti na narod i da će, u skladu sa Ustavom, ispunjavati sve svoje dužnosti.

“Iskreno se nadam sreći naroda i daljem napretku zemlje, kao i miru u svetu – rekao je Naruhito, izrazivši zahvalnost za ono što su njegovi roditelji učinili u poslednje tri decenije, rekavši da se oseća dostojanstveno kada pomisli na teret koji preuzima na sebe.
Novi car Naruhito i njegov otac Akihito EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Novi car Naruhito i njegov otac Akihito EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Car Naruhito (59) prvi je japanski monarh koji je rođen posle Drugog svetskog rata i prvi kojeg su njegovi roditelji sami othranili. Nova Naruhitova era zvaće se Reiva, odnosno “prekrasna harmonija”.

Naruhito sa caricom Masako na putu ka Carskoj palati EPA-EFE/JIJI PRESS JAPAN

Naruhito sa caricom Masako na putu ka Carskoj palati
EPA-EFE/JIJI PRESS JAPAN

Njegov otac car Akihito (85) zahvalio je u svojoj poslednjoj poruci narodu na podršci i izrazio nadu za mir u budućnosti, čime se juče povukao sa trona. On je prvi japanski monarh koji je abdicirao u poslednjih više od 200 godina.

Akihito je dobio dozvolu da se povuče nakon što je rekao da zbog starosti i narušenog zdravlja nije u stanju da obavlja svoje dužnosti.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar