NOVA KRIZA NA ISTOKU MEDITERANA: Turski ratni brodovi opkolili Kipar, prete silom da zaustave gradnju gasne platforme

NOVA KRIZA NA ISTOKU MEDITERANA: Turski ratni brodovi opkolili Kipar, prete silom da zaustave gradnju gasne platforme

Foto: Twitter


Turski ratni brodovi su “zapretili upotrebom sile” da bi zaustavli novi pokušaj gasne platforme da dodje u oblast kod obale Kipra gde bi italijanska kompanija Eni trebalo da buši u potrazi za gasom, izjavio je danas kiparski ministar energetike Jorgos Lakotripis.

Lakotripis je za kiparsku televiziju Antena rekao da je kapetan platforme pokazao “veliku odlučnost” u nameri da dodje do cilja, ali da su se turski ratni brodovi isprečili i pojačali pretnje kako se platforma približavala svom cilju, primoravši je da stane.

On je rekao da se kiparska vlada dogovorila sa Enijem da ponovo pokuša da dodje do oblasti Blok 3 jugoistočno od Kipra. Platforma “Saipem 12000” je bila ukotvljena oko 50 kilometara od mesta gde je trebalo da buši od 9. februara kada su je turski ratni brodovi prvi put blokirali, navodeći da tamo izvode vojne manevre.

Lakotripis je rekao da se platforma nalazi kod luke Limasol radi obnove zaliha i da će kasnije isploviti zbog drugih zadataka.

Portparol kiparske vlade Nikos Hristodulides rekao je za radio RIK da je Enijevo istražno bušenje kod Bloka 3 odloženo i da će platforma krenuti ka Maroku.

Lakotripis je rekao da Turska neće sprečiti Kipar da nastavi ispitivanja u potrazi za gasom u moru. Kipar je izdao dozvole za bušenja i drugim kompanijama, medju kojima su francuski Total i američki Eksonmobajl (ExxonMobile), koji je saopštio da će početi istražna bušenja kasnije ove godine.

Turska navodi da neće dozvoliti kiparskoj vladi da nastavi “jednostranu” potragu za gasom sve dok se zanemaruju prava turskih Kiprana na resurse.

Kiparska vada je navela da su bušenja u moru kod obala zemlje njeno suvereno pravo i da će od nje imati koristi i kiparski Turci ako se ostrvo ujedini.

“Turska veruje da će nas zastrašiti tako da zaustavimo naše aktivnosti. Nasuprot, nastavićemo naš program, uprkos svim turskim provokacijama”, rekao je Lakotripis.

Hristodulides je rekao da kiparski predsednik Nikos Anastasijades nastavlja kontakte s liderima Evropske unije u Briselu kako bi dobio podršku. ;

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar