NOVA PROVOKACIJA: Severna Koreja testirala projektile, hitan sastanak Japana i SAD

NOVA PROVOKACIJA: Severna Koreja testirala projektile, hitan sastanak Japana i SAD

Alexander Safronov/Press Office of the Primorye Territory Administration via AP, File


Severna Koreja ispalila je nekoliko projektila kratkog dometa sa istočne obale zemlje, koji su leteli od 70 do 200 kilometara u pravcu severoistoka, saopštila je južnokorejska vojska.

Ako je reč o raketi, to bi bilo prvo lansiranje otkada je Severna Koreja u novembru 2017. godine ispalila interkontinentalnu balističku raketu.

Analitičari ocenjuju da Pjongjang povećava pritisak na SAD, posle neuspelog sastanka lidera dve zemlje Kim Džong Una i Donalda Trampa o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, februara ove godine.

Nedugo nakon lansiranja japanski ministar spoljnih poslova Taro Kono i američki državni sekretar Majk Pompeo razgovarali su telefonom o razvoju situacije na Korejskom poluostrvu. Oni su se u desetominutnom razgovoru složili da sarađuju sa Južnom Korejom.

Japansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da projektili nisu predstavljali pretnju i da nisu dosegli do obale Japana.

Bela kuća prati lansiranje raketa Severne Koreje, saopštila je danas portparolka Sara Sanders, pošto je južnokorejska vojska objavila da je Pjongjang ispalio nekoliko raketa kratkog dometa sa istočne obale u okean.

“Svesni smo aktivnosti Severne Koreje i nastavićemo da pratimo situaciju”, navela je Sandersova, prennosi AP.

Ministarstvo odbrane Japana saopštilo je da severnokorejski projektili nisu pali na japansku teritoriju, niti u blizinu nje, i da zemlja nije bezbednosno ugrožena.

Smatra se da Japan izbegava bilo kakav oštar odgovor, pošto premijer Šinzo Abe želi da obezbedi samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.