Svet
30.04.2021. 14:29
R. E.

Ključ je ključ

Nove epidemiološke mere u Turskoj

Korona u Turskoj
Izvor: EPA/SEDAT SUNA

Mnoge zemlje su već prošle kroz period „zaključavanja“ u doba pandemije, međutim Turska je do skoro bila izuzetak.

Ankara je i dalje ponosna na relativno nizak ukupan broj smrtnih slučajeva, oko 39.000, a vlasti kažu da je pandemija i dalje pod kontrolom, zahvaljujući snažnom zdravstvenom sistemu u zemlji.

Međutim, veliki skok broja zaraženih, govori suprotno.

Nakon drugog perioda ograničenja koji je počeo prošlog novembra, sredinom februara broj dnevnih slučajeva u jednom trenutku pao je na oko 6.000. Čim je Vlada u martu počela da ublažava ograničenja, novi talas pogodio je Tursku. Vlada se tada odlučila za ponovno nametanje ograničenja, međutim, to nije bilo dovoljno za suzbijanje širenja infekcija.

Na vrhuncu aprila, bilo je više od 60.000 novih slučajeva dnevno i više od 300 smrtnih slučajeva. Prema kritičarima, vlada je prerano ukinula ograničenja i postupak vakcinacije nije bio dovoljno brz. Do sada je u ovoj zemlji od 82 miliona vakcinisano više od 22 miliona ljudi.

Koronavirus u Turskoj
Izvor: EPA/SEDAT SUNA

Prošle godine Turska je zabeležila pad stranih posetilaca za 70 odsto. To je još jedan razlog zbog kojeg su se odlučili na ove nove mere. Predsednik Erdogan je rekao:

"U vreme kada Evropa ulazi u fazu ponovnog otvaranja, moramo brzo da smanjimo broj slučajeva na manje od 5.000, kako ne bismo zaostali".

Nove mere u Turskoj predviđaju da će ljudi morati da ostanu kod kuće, osim za osnovna putovanja u kupovinu i hitan medicinski tretman. Sva putovanja između gradova zahtevaće zvanično odobrenje.

Škole će se zatvoriti, a korisnicima javnog prevoza biće nametnuta stroga ograničenja kapaciteta. Takođe će se ograničiti i prodaja alkohola.

Turska preuzima sve ove mere, ne bi li letnja sezova ove godine, mogla da se realizuje i time nadoknadi, berem delimično, prošlogodišnji gubitak.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hrvatska produžila epidemiološke mere do 15. maja
Koronavirus u hrvatskoj

Sa manjim izmenama

30.04.2021. 12:05

Hrvatska produžila epidemiološke mere do 15. maja

Hrvatska je danas produžila epidemiološke mere do 15. maja sa manjim izmenama kada je reč o prelasku granice.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
09.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve