NOVI TENK ARMATA U NAORUŽANJU RUSKE ARMIJE TEK OD 2020: Počinju serijska ispitivanja u naredne dve godine

NOVI TENK ARMATA U NAORUŽANJU RUSKE ARMIJE TEK OD 2020: Počinju serijska ispitivanja u naredne dve godine


Ministarstvo odbrane Rusije će nakon 2020. godine rešavati pitanje o zaključivanju velikih ugovora za kupovinu najnovijeg tenka „Armata“, izjavio je zamenik ministra odbrane Jurij Borisov.

„Državna testiranja će početi ove godine i nastaviće se do kraja 2019. Sve nove modele završićemo 2020. godine, a nakon toga ćemo donositi odluku o velikim ugovorima za serijsku proizvodnju“, rekao je Borisov koji je stigao u posetu fabrici „Uralvagonzavod“.

Prema njegovim rečima, za „Armatu“ se priprema novo oružje: „Završavaju se radovi na novim borbenim kompletima za tenkove“.

„Nije tajna da već imamo ugovor za eksperimentalnu i borbenu eksploataciju: dva bataljona tenkova ’Armata‘ i jedan bataljon teških pešadijskih borbenih vozila“, dodao je zamenik ministra.

Korporacija „Uralvagonzavod“ uskoro će javnosti pokazati i radove na besposadnoj verziji najnovijeg tanka „Armata“, izjavio je generalni direktor Aleksander Potapov.

„Ne stojimo u mestu. Mislimo i radimo na tome. Kroz neko vremena ćete videti rezultate našeg razvoja“, rekao je Potapov.

Podsetimo, univerzalna borbena platforma T-14 Armata javnosti je prvi put prikazana na vjnoj paradi povodom 70 godina od kapitulacije nacističke Nemačke 1945. godine. Masa tenka T‐14 kreće se od 48 do 57 t. Tenk ima top od 125 mm, spregnuti mitraljez 7,62 mm i krovni daljinski upravljani mitraljez 12,7 mm. Posada broji tri člana koji se nalaze jedan do drugog u prednjem delu tela, iza pasivnog oklopa i eksplozivno‐reaktivnog oklopa. Pogonski blok baziran na turbo‐dizel motoru nove generacije u X‐konfiguraciji nalazi se pozadi. Kupola je daljinski upravljana, a top je snabdeven automatskim punjačem u korpi kupole.

Najupečatljiviji su, međutim, sistemi aktivne zaštite. Prema dostupnim podacima, tenk poseduje četiri radarska sistema sa aktivnim elektronskim skeniranjem, za kružno osmatranje i otkrivanje nadolazećih protivokolopnih projektila, prema nekim podacima derivat radarskog siste ma sa aviona T‐50 (PAK‐FA). Postoje dva sistema za aktivnu zaštitu. U dnu kupole nalazi se 10 lansera tzv. hardkil si ste ma Afganit namenjenog za obaranje nadolazećih projektila, protivoklopnih vođenih raketa i potkalibarnih tenkovskih projektila APFSDS. S druge strane, na krovu kupole su različito orijentisani sistemi za softkil (ometanje) vođenih projektila, uključujući i onih za dejstvo u krov vozila. U perspektivi se očekuje ugradnja topa kalibra 152 mm.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar