Svet
10.09.2019. 12:28
Tanjug

NOVI UDARAC ZA DŽONSONA: Poslanici ponovo odbili predlog o vanrednim izborima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Britanski poslanici zadali su još jedan udarac premijeru Borisu Džonsonu pošto su drugi put odbacili njegov predlog za održavanje prevremenih izbora.

Na sednici koja se odužila i posle ponoći, samo 239 poslanika glasalo je za Džonsonov predlog.

To je, kako napominje BBC, mnogo manje od neophodnog broja. Da bi se raspisali izbori, bila su potrebna 434 glasa, odnosno dve trećine od 650 predstavnika u Donjem domu parlamenta.

Ovo je drugi put da su poslanici odbacili predlog premijera u roku od nedelju dana.

"Još jednom, opozicija misli da zna bolje", rekao je Džonson posle glasanja, prenosi Politiko.

On je u parlamentu poručio da će vlada izvršiti pritisak na pregovore o sporazumu o izlasku Velike Britanije iz EU, ali i da se sprema za izlazak bez njega.

https://www.youtube.com/watch?v=ShD3nA--g0U&feature=youtu.be

Džonson je hteo da se izbori održe sredinom oktobra, pre samita Evropske unije 17. oktobra i pre roka kada bi Britaniji trebalo da napusti evropski blok.

"Idem na taj ključni samit 17. oktobra i bez obzira na to na koliko načina ovaj parlament namerava da mi veže ruke, nastojaću da postignem sporazum u nacionalnom interesu. Ova vlada više neće odlagati Bregzit", istakao je Džonson.

Posle glasanja, parlament je i zvanično suspendovan na pet nedelja i ponovo će početi rad 14. oktobra.

Zakonodavno telo je zvanično suspendovano formalnom ceremonijom u Domu lordova, ali tek pošto je predsedavajući Donjeg doma Džon Berkau, koji je inače juče najavio ostavku, izrazio nezadovoljstvo rečima da mnogi smatraju da je to "akt prevare izvršne vlasti", prenosi AP.

Grupa poslanika iz redova laburista izrazila je protest zbog suspenzije parlamenta uzvikujući: "Sram vas bilo", i držeći papire na kojima je pisalo "ućutkani".

Poslanici će se vratiti u parlament 14. oktobra, nešto više od dve nedelje pre nego što Britanija treba da napusti Evropsku uniju 31. oktobra.

Opozicija optužuje premijera Borisa Džonsona da pokušava da zaustavi zakonodavce da prouče njegov plan za Bregzit.

Kako navodi AP, ovo je prvi put posle više od 70 godina da je britanska vlada suspendovala parlament.

Povezane vesti - Džonson poručio Ircima: Želim dogovor o Bregzitu

Prema zakonu, Britanija iz EU izlazi 31. oktobra, bez obzira da li je sporazum o "razvodu" usaglašen s Briselom ili ne. Međutim, novi zakon koji je juče potvrdila i kraljica, to menja i primorava Džonsona da zatraži odlaganje Bregzita do 31. januara sledeće godine, sem ako izlazak sa ili bez sporazuma ne potvrde poslanici do 19. oktobra.

Politička urednica BBC Lora Kensberg navodi da iako u Dauning stritu 10 tvrde da ne žele da ponište novi zakon, ulažu se napori da se iznađe način da se on zaobiđe.

Premijer Džonson je rekao da će iskoristiti vreme dok je parlament suspendovan da se više angažuje da se ispregovara sporazum sa EU, istovremeno se "pripremajući za izlazak bez sporazuma".

"Bez obzira koliko stvari ovaj parlament izmislio da mi veže ruke, težiću ka sporazumu radi nacionalnog interesa. Ova vlada neće dalje odlagati Bregzit", poručio je Džonson.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
08.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve