Svet
05.11.2019. 12:54
Tanjug

NOVI ULTIMATUM IRANA: Počinje ubrizgavanje uranijumskog gasa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Iranski perdsednik Hasan Rohani izjavio da će Teheran početi ubrizgavanje uranijumskog gasa u 1.044 centrifuge.

To je novi korak dalje od nuklearnog sporazuma Irana i svetskih sila.

Rohani je u obraćanju koje je prenosila državna televizija rekao da će mašine u nuklearnom postrojenju Fordo početi da ubrizgavaju uranijumski gas u sredu, prenosi AP.

Agencija navodi da je to novi korak dalje od nuklearnog sporazuma Irana i svetskih sila od kada se iz njega, krajem prošle godine, povukao američki pedsednik Donald Tramp.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Craig Ruttle

Prema nuklearnom sporazumu, te mašine treba da se okreću bez gasa u sebi.

Kako navodi Rojters, Rohani je, međutim, poručio da su svi koraci Irana na smanjenju poštovanja obaveza iz nuklearnog sporazuma mogu biti povučeni i da će se Teheran vratiti svojima obavezama kada to učine i ostale potpisnice.

"Znamo da su osetljivi kada je u pitanju Fordo. Ali, kad oni ponovo počnu da poštuju svoje obaveze, mi ćemo ponovo isključiti gas, tako da je moguće da ovaj korak bude povučen", rekao je Rohani.

Povezane vesti - "PREGOVORI NIŠTA NE REŠAVAJU" Hamnei: Iran neće popustiti pod pritiskom SAD

Iran je juče saopštio da radi na prototipu centrifuge koja je 50 puta brža od one dozvoljene nuklearnim sporazumom sa svetskim silama.

Prema nuklearnom sporazumu, koji je potpisan 2015. godine, Iran ima pravo da proizvodi obogaćeni uranijum samo posredstvom 5.060 centrifuga prve generacije IR-1.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
27.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve