Svet
15.12.2023. 21:10
Beta-AFP

U školi u Kan Junisu

Novinar Al Džazire poginuo u Gazi, njegov kolega ranjen

novinari
Izvor: Shutterstock

Jedan novinar Al Džazire je ubijen, a drugi je ranjen u izraelskom udaru u pojasu Gaze, javila je ta katarska televizijska kuća.

Glavni urednik Muhamed Moavad objavio je vest o smrti novinara Samera Abu Dake na platformi Iks.

Al Džazira je prethodno javila da su šef njenog biroa u Gazi Vael Dahduh i Abu Daka ranjeni u školi u Kan Junisu na jugu palestinske teritorije u, kako se veruje, izraelskom napadu dronom.

Najpre je objavljeno da je Samer Abu Daka teško ranjen, ali je satima ostao na poprištu napada, jer hitne službe nisu mogle da priđu pošto je put blokiran ruševinama kuće.

Vael Dahduh je ranjen u ruku, prebačen je u bolnicu Naser u Kan Junisu i nije životno ugrožen, rekao je jedan novinar agencije Frans pres.

"Tim u Gazi, posebno Vael i Samer, igrali su ključnu ulogu u otkrivanju obima razaranja i užasa izraelskih zločina. Da nije bilo njihove posvećenosti užasi Gaze ne bi bili otkriveni svetu", saopštila je Al Džazira.

Novinari su došli u školu Agencije UN za pa palestinske izbeglice (UNRWA) u Kan Junisu da izveštavaju posle prvog napada, a onda se dogodio drugi napad, saopštio je Hamas, koji vlada Gazom.

Ta organizacija tvrdi da su u drugom napadu "namerno ciljani novinari" i da je to "pokušaj zastrašivanja kako ne bi dokumentovali masakre počinjene u pojasu Gaze".

Supruga i dvoje dece Vaela Dahduha ubijeni su u izraelskom udaru na Gazu 25. oktobra.

Više od 60 novinara i zaposlenih u medijima ubijeno je od početka rata Hamasa i Izraela 7. oktobra izazvanog napadima bez presedana na jug Izraela, po podacima Komiteta za zaštitu novinara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Broj civilnih žrtava u Izraelu veći nego u svim sukobima 20. veka
1

Tužna činjenica

09.12.2023. 18:12

Broj civilnih žrtava u Izraelu veći nego u svim sukobima 20. veka

Izraelsko bombardovanje Gaze je naneselektivnije po broju civilnih žrtava u toj oblasti u proteklim godinama, a udeo civilnih žrtava u broju ukupnih je u ratu Izraela protiv Hamasa u Gazi znatno veći nego u svim ratovima u svetu tokom 20. veka, pokazala je analiza izraelskog lista "Harec".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve